Illegale windmolenbouwplaats bij Oudeschip opgeruimd

De bouwplaats van de windmolens
De bouwplaats van de windmolens © Martin Drent/RTV Noord (archief)
Een illegale bouwplaats voor windmolens vlak bij Oudeschip is op last van de gemeente Het Hogeland ontmanteld. Omwondenden hadden aan de bel getrokken vanwege geluidsoverlast.
Achter de dijk bij Oudeschip was door het bedrijf Enercon een tijdelijk assemblageterrein ingericht voor het opslaan en deels in elkaar zetten van 21 windmolens die worden geplaatst in de Oostpolder. Het bedrijf plaatst de molens in opdracht van Waddenwind. De aandeelhouders van Waddenwind zijn boeren die in de Oostpolder grond hebben waar de windmolens komen te staan. Volgens hen was over het hoofd gezien dat er een vergunning voor de bouwplaats aangevraagd moest worden.

Vergunning moet worden aangevraagd

De gemeente Het Hogeland besloot dat de werkzaamheden moesten stoppen en dat het terrein leeggehaald moest worden. 'We hebben vastgesteld dat er op de locatie geen activiteiten meer zijn. Het bedrijf is bezig met de ontmanteling van het terrein. Alle activiteiten worden verplaatst naar een locatie die verder van Oudeschip ligt. Daarvoor zal het bedrijf een vergunning moeten aanvragen bij de provincie Groningen', laat een woordvoerder van de gemeente weten.