Instellingen

Warming-up: FC Groningen - FC Twente

Damil Dankerlui in actie tegen Twente, vorig seizoen
Damil Dankerlui in actie tegen Twente, vorig seizoen © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen FC Twente van vanavond.
Op 28 februari won FC Groningen voor het laatst een thuiswedstrijd. Destijds werd met 1-0 van Fortuna Sittard gewonnen. Sindsdien werd er drie keer verloren en vijf keer gelijkgespeeld.
De laatste keer dat er zo’n negatieve reeks werd neergezet in eigen stadion dateert uit 2012. Tussen maart en september 2012 werd er acht keer op rij niet gewonnen in de Euroborg. Die reeks kwam ten einde door een 3-2 overwinning op Roda JC. Michael de Leeuw scoorde destijds een hattrick. Bij Groningen stonden toen onder andere nog Kees Kwakman, Maikel Kieftenbeld, Luciano en Oluwafemi Ajilore onder contract. Dit seizoen werd er in de Euroborg gelijkgespeeld tegen FC Utrecht (0-0) en SC Heerenveen (1-1) en tegen Vitesse verloor FC Groningen met 1-0.

De vorm: FC Groningen

De ploeg van Danny Buijs staat voorafgaand aan deze speelronde voorlaatste in de eredivisie. Die stand op de ranglijst valt op dit moment nog best te verklaren. Er moesten veel nieuwe spelers worden ingepast, de club had wat pech (onterechte rode kaart tegen Vitesse), maar tevens is het spel nog niet wat het moet zijn. De vastigheden waar Buijs vooral in defensief opzicht op hamert ontbreken op dit moment nog te veel. FC Groningen kreeg al dertien goals om de oren en maakte zelf slechts zes doelpunten. Alleen hekkensluiter PEC Zwolle (twee) scoorde minder vaak.
'Je staat liever vanaf wedstrijd één op een hogere plek'

De vorm: FC Twente

De Tukkers zijn de laatste weken op dreef in de eredivisie. Het team van Ron Jans won achtereenvolgens van FC Utrecht (1-0), Vitesse (1-4), AZ (3-1) en van SC Heerenveen (2-3). Daardoor staat FC Twente momenteel op de zesde plaats in de competitie. Jans kan vanavond niet beschikken over Giovanni Troupée en Julio Pleguezuelo. ‘Ik vind het veel te vroeg om ons de favoriet te noemen. Ik denk dat het heel erg close zal zijn’, zei Jans tegen RTV Oost. Over de opstelling van vanavond wil Jans nog niet te veel zeggen. ‘Ik ben eruit, maar ik ben voornamelijk benieuwd hoe Groningen gaat spelen.’ Vier jaar geleden verloor FC Twente voor het laatst in de Euroborg, toen bezorgde Oussama Idrissi FC Groningen de drie punten.
'Twente zit in een uitstekende fase'

Waar moeten we op letten?

Het zal voor Buijs vanavond belangrijk zijn om vooral defensief niet te veel weg te geven. Twente scoort de laatste tijd vaak vroeg en dat is iets wat Buijs hoopt te voorkomen. Toch heeft de oefenmeester vanavond ook weer te maken met de nodige problemen in zijn achterhoede: Radinio Balker ligt er waarschijnlijk het gehele seizoen uit met een kruisbandblessure, Mike te Wierik is er ook niet bij vanwege een blessure en Bart van Hintum is een twijfelgeval.

Historie

FC Groningen en FC Twente speelden veertig keer eerder in eredivisieverband tegen elkaar in Groningen. Vijftien keer won de Trots van het Noorden, twaalf keer werd het gelijk en dertien keer gingen de Tukkers er met de drie punten vandoor.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – FC Twente begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Mike te Wierik en Laros Duarte zijn geblesseerd. Bart van Hintum en Cyril Ngonge zijn twijfelgevallen.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Leeuwenburgh, Hankouri, Kasanwirjo, Dammers, Kalley, Dankerlui, Van Kaam, Ngonge, Suslov, Joosten en Strand Larsen.