Studenten na stappen massaal naar de cafetaria: ‘2852 kipburgers en eierballen!’

Drukte op de hoek Grote Markt/Oosterstraat/Poelestraat
Drukte op de hoek Grote Markt/Oosterstraat/Poelestraat © Marco Grimmon/RTV Noord
Het is de laatste nachten topdrukte bij cafetaria Big Snack Hoek in Stad. Het is dé plek waar studenten na het uitgaan nog even een snack halen voordat zij laveloos in hun eigen - of in andermans - bed belanden.
Grietje van der Veen is eigenaar van de cafetaria en geeft een kijkje in de keuken. ‘Het is topsport, echt aanpoten!’

Duizenden snacks

De cafetaria zit precies op de route van de kroegen en cafés naar de Grote Markt. Aan de buitenkant een lange snackmuur met onder andere frikandellen, kroketten en eierballen. Die worden bereid door vier mensen die als een geoliede machine samenwerken. Een bakt de snacks, een bakt patat en de andere twee zorgen ervoor dat de snackmuur constant gevuld is.’
Dit soort druktes heb je op bijvoorbeeld Koningsdag, maar zelfs dan is het rustiger
Grietje van der Veen - uitbater Big Snack Hoek
Zij moeten elke avond weer een topprestatie leveren. Van der Veen zelf stond drie jaar geleden voor het laatst in de keuken en weet hoe hard het werken is. ‘Dat was wel even afzien hoor!’, geeft ze eerlijk toe.
Dat het doorwerken is, blijkt wel uit de getallen. In de afgelopen week zijn 1612 kipburgers en 1240 eierballen uit de muur getrokken. De snacks die over de toonbank worden verkocht, zijn daar nog niet eens in meegeteld.

Altijd koningsnacht

Het is een drukte die de cafetaria niet vaak heeft meegemaakt. ‘Dit soort druktes heb je op bijvoorbeeld Koningsdag, maar zelfs dan is het rustiger. Dat komt door de piek die wij nu hebben door die sluitingstijd van 00.00 uur. Vlak daarvoor is het nog relatief rustig. Maar zodra iedereen uit de kroegen komt is het gekkenhuis’, zegt de eigenaresse.
Ineens pats, boem, je knippert met je ogen en daar komt die zee van studenten weer aanlopen
Grietje van der Veen
‘Ik zie het ook aan het personeel. Vlak voor de klok twaalf uur slaat, is er een lichte spanning. Zal het zo meteen weer net zo druk worden als gisteren? En dan ineens pats, boem, je knippert met je ogen en daar komt die zee van studenten weer aanlopen.’

Goede tijden

Hoe anders was de situatie de afgelopen anderhalf jaar. Kroegen en cafés waren dicht. En dat terwijl een snackbar op zo’n locatie het juist daarvan moet hebben. ‘Dat was echt een drama, er was niks te doen. Daarom genieten wij nu ook allemaal zo van deze periode.’
Het is in financieel opzicht goed nieuws voor Van der Veen, maar toch ziet zij het liever anders. ‘Wij moeten het nu echt hebben van de piek tussen ongeveer 00.00 uur en 01.00 uur. Dus in een uurtje moet het gebeuren. Wij zien liever dat de verplichte sluitingstijden er afgaan.’
Die gedachte heeft twee redenen: ‘Dat is voor het personeel veel fijner werken. En het komt de omzet ook ten goede. Omdat het nu zo ontzettend druk is, lopen studenten door. Die hebben geen zin om te wachten. Als je meer spreiding hebt over de avond en nacht, kopen meer mensen iets lekkers.’