Overweldigende film over het Waddengebied gaat na uitstel de bioscoop in

Een still uit de film
Een still uit de film © Silenceofthetides.nl/Beeldbewerking RTV Noord
De natuurfilm Silence of the Tides zou eigenlijk al veel eerder te zien zijn in de bioscoop, maar corona gooide roet in het eten. Nu is er een herkansing.
Het is een bijna surrealistisch beeld: een verweerde oude, kleine locomotief nadert de bioscoopbezoekers over een op houten stellingen geschraagd spoor, langs de waddenkust ergens in Duitsland. We zien het verweerde gegroefde, bebaarde gezicht van de machinist, de enige inzittende. Hij bezorgt post en pakketten in afgelegen gebieden. De man, zo ruig als het Wad zelf, is één van de verbindende elementen in de film Silence of the Tides.

Het beeld spreekt

Silence of the Tides neemt ons mee in alle aspecten van het Waddengebied in Nederland, Duitsland en Denemarken. Het is geen klassieke natuurfilm: er zijn geen voice-overs, geen interviews en er is geen duiding. De beelden moet voor zich spreken. En dat doen ze ook.
Zo zien we het opkomende en wegtrekkende water, een bloedig gevecht tussen twee zware zeehonden-mannetjes, schitterende beelden van het Wad tijdens zonsondergang, wadlopers, oefenende F 16 jachtvliegtuigen bij Vlieland, kokkelvissers die de schelpen handmatig verzamelen, parende meeuwen en sterns, de geboorte van lammetjes, maar ook het slachten van schapen. We zien een begrafenis bij een klein kerkje, ergens in Duitsland. Maar ook de feestelijk doop van een baby, in datzelfde Godshuis.

Geluid

De beelden zijn zonder uitzondering van zeer hoge kwaliteit. Ook het geluid is overweldigend: je hoort zeehonden snuiven, een vlinder nectar zuigen, vliegen zoemen, het hartje van een lammetje kloppen. Maar ook het geluid van een storm die de kust geselt, het druppen van water, het in de verte roepen van steltlopers. Het komt allemaal glashelder uit de luidsprekers.
Een select gezelschap was vrijdag door de producent van de film uitgenodigd voor een voorvertoning in bioscoop Forum, die eigenlijk geen echte voorvertoning was: Silence of the Tides ging vorig jaar november tijdens het documentaire-festival IDFA al in première. Maar door corona was de film daarna niet meer te bewonderen. Nu komt er een herkansing: vanaf 9 december draait de film in alle grote bioscopen.

Nominaties

Silence of the Tides is in twee categorieën genomineerd voor een Gouden Kalf: één voor de beste lange documentaire en één voor het beste Sound Design. Vrijdagavond wordt tijdens het filmfestival in Utrecht duidelijk of die nominaties verzilverd worden.