Wanneer komt Pagedal met duidelijkheid over komst 200 asielzoekers?

Pagedal in Stadskanaal
Pagedal in Stadskanaal © Nico Swart/RTV Noord
Zowel COA als verhuurder Roompot wachten op duidelijkheid van Pagedal BV, de exploitant van de 186 vakantiehuisjes in Stadskanaal. De inwoners van de gemeente Stadskanaal willen weten: komen er asielzoekers naar het Pagedal of niet?
Donderdag viel er bij omwonenden van het Pagedal een brief op de mat waarin de komst van de asielzoekers werd aangekondigd. Tot grote verbazing van de verhuurder van de vakantiewoningen, Roompot Nederland.

Op eigen houtje

Voor woordvoerder Baptiste van Outryve van Roompot Nederland is het ook een dag later zonneklaar: er komen géén asielzoekers op Pagedal Stadskanaal. Van Outryve zegt dat er donderdag ‘kort e-mailcontact is geweest met exploitant Pagedal’ om dat standpunt nog eens te benadrukken. Pagedal BV heeft het COA op eigen houtje benaderd, buiten medeweten van Roompot om. Het COA ging er vanuit dat Roompot bij de deal betrokken was, maar Roompot zegt van niks te weten.
Roompot-woordvoerder Van Outryve legt uit waarom er per e-mail wordt gecommuniceerd met Pagedal BV. ‘Dat heeft te maken met de inrichting van Pagedal BV. Er zitten verschillende structuren achter. We hebben mailcontact met de parkmanager en hij moet dan eerst intern overleggen.'

Wachten

Ook het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil van Pagedal BV weten hoe de vlag er bij hangt. ‘Wij zijn nog steeds in afwachting van antwoorden op de vragen die wij Pagedal BV hebben gesteld’, meldt woordvoerder Alet Bouwmeester van het COA. ‘Wij willen zo snel mogelijk weten of we daar - mogelijk - asielzoekers kunnen onderbrengen.
De gemeente Stadskanaal hoopte vrijdag opheldering te krijgen van het COA. ‘Wij wachten ook nog steeds op duidelijkheid’, meldt woordvoerder Bert Viel van de gemeente Stadskanaal. De voltallige oppositie vroeg donderdag een spoeddebat aan over de kwestie. Dat debat zal waarschijnlijk begin volgende week plaatsvinden.
Voor de woordvoerder van Roompot is het helder: ‘Roompot heeft nog nooit meegewerkt aan de opvang van vluchtelingen, wil nu niet meewerken en zal ook nooit meewerken.' Wanneer Pagedal de opvang van asielzoekers alsnog doorzet kan dat grote gevolgen hebben; in het contract dat Roompot heeft met Pagedal BV staan clausules voor ontbinding. Of het zover komt, durft Van Outryve niet te zeggen.

Pagedal gaat niet in op vragen

De bal ligt nu bij Pagedal BV, dat ook tegen RTV Noord niets wil zeggen over de zaak. Parkmanager Niels Blom wil niet op vragen in gaan. ‘Stel je vragen per mail en dan krijg je antwoord’, is zijn enige reactie. Dat antwoord is kort: ‘Pagedal kiest er op dit moment voor om niet inhoudelijk in te gaan op de vragen die u stelt.’
Roompot wil in het openbaar niet op de zaken vooruitlopen: ‘Laat ik het zo zeggen: wanneer ik ruzie heb met mijn vrouw, broer of zus, dan bespreek ik het met diegene voordat ik dat aan een ander vertel’, besluit Van Outryve.