Tegenstanders hoge Gerrit Krolbrug voeren komende week actie

Ook in 2020 werd er al eens actiegevoerd tegen een hoge Gerrit Krolbrug
Ook in 2020 werd er al eens actiegevoerd tegen een hoge Gerrit Krolbrug © Robert Pastoor/RTV Noord
Het Gerrit Krolbrug-comité protesteert volgende week drie dagen tegen de komst van een 4,5 meter hoge brug. Die variant lijkt de voorkeur van de gemeente te hebben, tot teleurstelling van omwonenden. Zij zien liever een brug van drie meter hoog.
Om hun standpunt kracht bij te zetten voert het comité vanaf dinsdag 5 oktober drie dagen actie op de brug. Dat gebeurt tussen 7.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds. De fietsersbond steunt de actie en roept leden op zich aan te melden.

'Vuist maken tegen de politiek'

Door op de brug te protesteren wil het Gerrit Krolbrug-comité zoveel mogelijk handtekeningen krijgen voor een petitie tegen de hoge brug. Die is inmiddels bijna tweeduizend keer ondertekend.
'Kom en laten we een vuist maken naar de politiek om het college en de coalitiepartijen op andere gedachten te brengen', schrijft het comité bij de oproep om te protesteren. 'Als we niets doen dan zitten we de komende 80 jaar vast aan de hoge brug.'
Zo komt de nieuwe Gerrit Krolbrug eruit te zien
Op 8 september maakten de gemeente Groningen, Rijkswaterstaat en de provincie Groningen het ontwerp voor de nieuwe Gerrit Krolbrug bekend. De brug moet vervangen worden nadat een binnenvaartschip er tegenaan was gevaren. De wens van Rijkswaterstaat was een brug van 5,5 meter hoogte om de scheepvaart beter te laten doorstromen, omwonenden wilden een brug van drie meter hoog. De gekozen variant van 4,5 meter is dan ook een compromis. De fiets-/loopbrug wordt verhoogd van 6,5 naar 9,7 meter.
Een impressie van de nieuwe Gerrit Krolbrug
Een impressie van de nieuwe Gerrit Krolbrug © Gemeente Groningen

'Wij voorzien een hoop ongelukken'

Het ontwerp van de brug kwam woensdag ter sprake in de gemeenteraad. Oppositiepartijen zeiden toen het hellingspercentage van 2,5% te vrezen. 'Een hoge brug betekent een hele klim voor fietsers en ander verkeer', zei Wim Koks (SP). 'Het zorgt voor verkeersonveilige toestanden, want fietsers en ander verkeer komen elkaar aan weerszijden van de brug tegen. Wij voorzien een hoop ongelukken.' Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) gaf aan dat die hellingsgraad mogelijk nog iets lager uitvalt.
Omwonenden hopen de gemeenteraad dus alsnog op andere gedachten te brengen met een protest op de brug. Dat gebeurde ook al eens in december 2020. De brug stond toen al op de nominatie om vervangen te worden door een hoge variant.

Nieuwe brug ligt er naar verwachting in 2026

De gemeenteraad praat op 13 oktober verder over de komst van de brug. Daarna kan wethouder Broeksma officieel aan minister Barbara Visser van Infrastructuur (VVD) meedelen waar de voorkeur van de gemeente naar uitgaat. Uiteindelijk gaat die over de hoogte van de nieuwe brug, die er naar verwachting in 2026 ligt.