Druivenpluk, drie weken later dan normaal, tussen de buien door

Tussen de regenbuien door wordt de solaris gepukt
Tussen de regenbuien door wordt de solaris gepukt © Jan Been/RTV Noord
Zeker drie weken later dan in andere jaren zijn zondagmiddag de druiven geplukt op wijngaard Hof van 't Hogeland in Groot Maarslag. Door de koude en natte zomer groeiden de druiven langzamer dan gebruikelijk. Derhalve moest ook de oogst worden uitgesteld.
Zondag was het eindelijk zover. Tussen de buien door knipten veertig vrijwilligers de trossen van de wijnstokken.

Ruim 2.000 wijnstokken

De wijngaard ligt op de wierde tussen Mensingeweer en Schouwerzijl. Er staan iets meer dan tweeduizend wijnstokken. Een derde deel is johanitter, het andere deel is solaris. Beide soorten zijn witte druiven.
Op zondag wordt de solaris geplukt, over drie weken is de johanitter aan de beurt.
De oogst levert naar verwachting drieduizend flessen wijn op
De oogst levert naar verwachting drieduizend flessen wijn op © Jan Been/RTV Noord
Anderhalf jaar geleden heb ik deze wijngaard ontdekt. Prachtig toch, zo'n plek
Hans van der Aa - vrijwilliger
De vrijwilligers die eigenaar Elma Middel van Hof van 't Hogeland helpen bij de oogst komen overal vandaan. Hans van der Aa uit de stad helpt voor het eerst: 'Anderhalf jaar geleden heb ik deze wijngaard ontdekt. Prachtig toch, zo'n plek. Ik help graag even mee en moeilijk is het niet. Je knipt de trossen er gewoon af met een snoeischaar en gooit ze in een krat.'

Clubje mensen

Per rij wijnstokken knippen twee vrijwilligers de druiven. Tegenover Van der Aa staat Riekje Elema. 'Ik woon in Winsum, dat is vlakbij en het is leuk om hier met zo'n clubje mensen bezig te zijn. Een paar uurtjes werken met zijn allen en dan is het klaar. En het moet per se vandaag gebeuren.'
De solaris met op de achtergrond een van de druivenplukkers
De solaris met op de achtergrond een van de druivenplukkers © Jan Been/RTV Noord
Iedereen die helpt heeft een regenpak aan, want het is zondag kletsnat. De ene na de andere bui teistert de wijngaard en de vrijwilligers, maar die trekken zich daar niks van aan.

Nog meer uitstel niet goed

Elma Middel: 'De druiven zijn nu goed, dus moeten ze nu geplukt worden. Nog meer uitstel is niet goed voor de druiven. Ondanks de regen maken we er met zijn allen een mooie middag van en sluiten we af met een hapje en een drankje.'
De druiven van Hof van 't Hogeland gaan naar Bentelo in Overijssel, waar ze worden geperst. Middel hoopt dat de oogst net als in vorige jaren zo'n drieduizend flessen oplevert. Die zijn vanaf volgend voorjaar te koop.