Van Haga: boor Groningse gasreserves aan vanwege hoge energieprijzen

Een inmiddels gesloten boorlocatie van de NAM bij Loppersum
Een inmiddels gesloten boorlocatie van de NAM bij Loppersum © Jos Schuurman/FPS
Het Kamerlid Wybren van Haga, fractievoorzitter van Belang van Nederland (BVNL) in de Tweede Kamer, wil onderzoek naar een veilige manier om weer gas te winnen in Groningen. Het zou volgens hem veilig kunnen met bijvoorbeeld stikstofinjecties in leegkomende delen van het veld. Daarnaast moet er een 'Gronings Gasfonds' ingesteld worden, stelt het Kamerlid.
Van Haga zegt zijn voorstel te doen naar aanleiding van de snel stijgende energieprijzen. Die dreigen voor grote groepen Nederlanders onbetaalbaar te worden. De overheid heeft volgens Van Haga de morele plicht om energie betaalbaar te houden en moet er dus snel worden gehandeld.

'Injecteren van stikstof voorkomt bevingen'

BVNL vindt dat de 600 miljard kubieke meter die nog in onze bodem zit naar boven moet worden gehaald. Wel moet dat veilig kunnen. Bijvoorbeeld met stikstofinjecties in de delen van het gasveld die leeg raken. De partij beroept zich op een rapport van emeritus hoogleraar Wim Turkenburg, waarin gesteld wordt dat injecteren van stikstofgas in leegkomende delen aardbevingen voorkomt.
'Er zit nog zo veel gas in de grond', zegt Van Haga. 'Dat kan er makkelijk uit. Er moet natuurlijk wel een goede financiële compensatie voor de inwoners van het winningsgebied. Zolang we dat doen, is het in het belang van Nederland.'

Geen verband tussen energiemarkt en gaswinning

Het ministerie van Economische Zaken liet eerder weten dat de hoge prijzen in de huidige energiemarkt geen gevolgen hebben voor de gaswinning in Groningen. De gaskraan gaat zoals gepland volgend jaar dicht en dient dan alleen nog als reserve. 'We gaan ook niet de gaskraan in Groningen wat meer openzetten om de gasprijs tijdelijk te drukken', zei een woordvoerder daarover.
Sybren van Haga in de Tweede Kamer
Sybren van Haga in de Tweede Kamer © ANP

Lege delen Groningenveld ook gebruiken

De lege velden zouden volgens Van Haga ook gebruikt kunnen worden voor de opslag van geïmporteerd aardgas. 'De situatie van een naderende energiecrisis is volstrekt onacceptabel, zeker met een naderende winter voor de deur. De overheid moet het gastekort als de wiedeweerga aanvullen, bijvoorbeeld door in de lege gasvelden van Slochteren een reserve gasvoorraad aan te leggen', aldus een persbericht van Belang van Nederland. Er zou dan ook snel gas moeten worden ingekocht.

'Gasfonds' voor vergoeding

Voor de Groningers heeft Van Haga wel een vorm van compensatie in gedachten. Er moet een 'Gronings Gasfonds' komen als de gaswinning wordt hervat. Daaruit kunnen 'directe' investeringen in Groningen worden betaald en eventuele schades. Nog niet duidelijk is hoeveel geld dat fonds zou moeten omvatten.

SP: alle gasputten definitief dicht

Met deze standpunten gaat Belang van Nederland in tegen de mening van inwoners van het aardbevingsgebied en andere politieke partijen. Zo eist bijvoorbeeld de SP een totaal verbod op gaswinning in Groningen. Het kabinet houdt nog een mogelijkheid open voor gaswinning in 'uitzonderlijke omstandigheden'. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman liet weten dat ook de laatste gasputten volgend jaar definitief dicht moeten.