Deze besparingstips geeft energiecoach Weerd het vaakst aan huiseigenaren

Energiecoach Martin Weerd (links) geeft advies aan Kees van Es
Energiecoach Martin Weerd (links) geeft advies aan Kees van Es © Niels Timmerman/RTV Noord
Martin Weerd uit Tolbert is vrijwillig energiecoach in het Westerkwartier. Hij bezoekt huiseigenaren in de gemeente en geeft ze onafhankelijk advies over besparingsmogelijkheden.
De energiecoach is een initiatief van de gemeente Westerkwartier. Doel is inwoners te stimuleren bij het verduurzamen van hun huis. Zij kunnen via de Groninger Energiekoepel een gratis afspraak maken met een coach.
Weerd is gepensioneerd bouwkundig ingenieur. Met de kennis die hij tijdens zijn carrière heeft vergaard, helpt hij nu anderen op weg met isoleren.

Oud en koud huis

Kees van Es uit Grijpskerk meldde zich aan via een formulier uit een lokale krant. Zijn woonboerderij aan de rand van het dorp dateert van begin vorige eeuw. Van Es heeft een vergoeding ontvangen voor aardbevingsschade en wil die graag investeren in zijn huis.
‘De herstelwerkzaamheden wil ik combineren met isoleren. Het is een oud en relatief koud huis. Dus mijn vraag is eigenlijk: hoe kunnen we het hier wat comfortabeler maken?’, zegt Van Es.
Besparingstips van energiecoach
Vóór het huisbezoek van de energiecoach moet hij allerlei informatie over het pand aanleveren: wat voor soort glas zit erin? Is het dak geïsoleerd? En hoe wordt het huis verwarmd?

Besparingstips

Energiecoach Weerd bestudeert die gegevens voor de afspraak, en tijdens het huisbezoek geeft hij advies over de mogelijkheden. Na een gesprek aan de keukentafel volgt een ronde door het huis. De coach geeft per ruimte besparingstips.
Van Es denkt zelf aan vloerisolatie en spouwmuurisolatie, maar de energiecoach adviseert juist te investeren in het glaswerk. ‘Met HR++ glas bespaar je tot dertig procent ten opzichte van normaal dubbel glas. Daar valt hier de meeste winst te behalen’, legt Weerd uit.
De huiseigenaar is verrast met de uitkomst. ‘In dit pand zit bijna overal normaal dubbel glas. Dus ik dacht dat we wat dat betreft goed zaten. Maar het advies zit juist met name in het glaswerk’, aldus Van Es.

Verrast met uitkomst

‘Investeren in HR++ glas is de tip die ik het meest geef’, zegt Weerd, ‘Samen met het plaatsen van spouwmuurisolatie en dakisolatie.’
Van Es is blij met de komst van de energiecoach. ‘Want het is toch zoeken. Ga je het op eigen houtje regelen of laat je een bedrijf langskomen? Daarvan weet je dat het héél graag wil leveren. Dus hoe objectief is dat advies? Dan is het fijn dat een onafhankelijke coach je kan begeleiden.’
Wat de Grijpskerker voor maatregelen neemt, laat hij nog even in het midden. Weerd komt eerst nog met een rapport van de woning. ‘Dat wacht ik even af. Het advies over glas neem ik in ieder geval heel serieus.’