Burgemeester Schuiling straft Vindicat en zet streep door zeilfeest

Archiefbeeld van een eerder feest van Vindicat
Archiefbeeld van een eerder feest van Vindicat © ANP
Het eerstvolgende verenigingsfeest van Vindicat gaat niet door. Dat heeft burgemeester Koen Schuiling (VVD) maandag besloten na gesprekken met politie, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en de Groningse studentenvereniging.
Vindicat ligt onder vuur na een verenigingsfeest bij Kardinge.

Vaker in opspraak

Feestgangers misdroegen zich bij en in de bussen van Qbuzz die hen weer naar het centrum van de stad zouden vervoeren. Het bestuur van Vindicat nam de volgende dag afstand van de misdragingen van de leden. Maar daarmee is de kou nog niet uit de lucht.
Vindicat kwam de laatste jaren diverse malen in opspraak, onder meer door uit de hand gelopen ontgroeningstaferelen. Dat leidde zelfs tot sancties van de RUG, de Hanzehogeschool en de gemeente. De vereniging beloofde beterschap beloofde te werken aan een interne cultuurverandering.
Deze tijd moet worden gebruikt om goede afspraken te maken
Koen Schuiling - burgemeester gemeente Groningen

Schuiling: 'Verregaande cultuurverandering nodig'

Schuiling wil de komende tijd kijken hoe grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging aangepakt kan worden. De stadsbestuurder schrijft maandagmiddag in een brief aan de gemeenteraad dat er een 'verregaande cultuurverandering' nodig is. 'Deze tijd moet worden gebruikt om goede afspraken te maken over het gedrag bij toekomstige evenementen', aldus Schuiling.

Zeilevenement met groot feest geschrapt

Het feest dat de burgemeester annuleert zou komende vrijdag bij het Paterswoldsemeer worden gehouden. Het gaat om een zeilevenement dat aansluitend een 'groot feest' kent. Het feest komt dus te vroeg voor de burgemeester. 'In aanloop naar toekomstige evenementen zal eerst moeten worden gekeken hoe deze op acceptabele wijze kunnen plaatsvinden'.

SP: schrap alle feesten

SP-raadslid Jimmy Dijk is niet te spreken over het besluit. Volgens hem wordt Vindicat wederom 'met fluwelen handschoentjes' behandeld. Hij ziet liever dat alle feesten die de komende tijd op gemeentegrond gepland staan, worden geschrapt. ‘Ik ben nu elf jaar raadslid. In die jaren heb ik meegemaakt dat mensen het helemaal beu zijn. Het wordt tijd dat we Vindicat uit de stad gaan weren', zegt hij in Noord Vandaag. In de gemeenteraad vindt hij geen steun voor dat plan.
Bekijk hier het gesprek met SP-raadslid Jimmy Dijk in Noord Vandaag:
Burgemeester Schuiling straft Vindicat en zet streep door zeilfeest