Instellingen

Extra debat over Vindicat op losse schroeven, SP spreekt van 'wegkijkpolitiek'

Meerdere politiewagens bij Kardinge, na het feest van Vindicat
Meerdere politiewagens bij Kardinge, na het feest van Vindicat © Rieks Oijnhausen
Een extra gemeenteraadsvergadering over de ontstane situatie bij studentenvereniging Vindicat gaat mogelijk toch niet door. Verschillende partijen trekken hun eerder toegezegde steun daarvoor in en pleiten er nu voor om het debat een week later te houden.
Raadsleden van alle partijen in de gemeenteraad van Groningen hadden maandagavond een gesprek met burgemeester Schuiling. In de bijeenkomst kregen ze informatie over de overlast die afgelopen vrijdagavond ontstond tijdens en na een feest aan het Zilvermeer in Stad.

'13 oktober is logischer'

Na afloop van die bijeenkomst legde PvdA-voorman Julian Bushoff uit dat het hem beter lijkt om het debat op 13 oktober te voeren: volgende week woensdag dus. 'We willen nog altijd een debat, want wat er is gebeurd is onacceptabel', zegt Bushoff.
'Omdat er op 13 oktober sowieso al een vergadering gepland staat, is het logisch om het dan te doen. Je hebt dan alle raadsleden al bij elkaar', vervolgt hij. Ook GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja pleit ervoor om het debat een week uit te stellen. Coalitiepartij ChristenUnie schaarde zich ook achter dat voorstel.

'Gebeurtenissen rustiger bekijken'

Amrut Sijbolts (Stadspartij) en Yaneth Menger (100% Groningen) trekken hun eerdere steun voor een extra debat op 6 oktober in. 'Op die manier kunnen we de gebeurtenissen rustiger bekijken', zegt Menger. 'Men is zich bij Vindicat van de ernst van de situatie bewust, dat blijkt wel uit het feit dat ze een streep zetten door alle evenementen.'
Of de urgentie van de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag over anderhalve week niet is weggeëbd, betwijfelt Menger. 'Voor mij is dat in ieder geval niet zo. Dit speelt nog wel even door. Je kan het tegen die tijd wat rustiger bekijken, het is nu wel met heel veel sentimenten omgeven. Als je het iets meer van een afstand bekijkt kan je beter besluiten nemen.'
Dit is gewoon laf
Jimmy Dijk - fractievoorzitter SP

'Wegkijkpolitiek'

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk reageert furieus op het feit dat hij door verschillende partijen in de steek wordt gelaten. Hij beschuldigt zijn raadscollega's van 'wegkijkpolitiek'.
'Als je op deze manier werkt, snap je niet hoe politieke veranderingen werken. Dit is gewoon laf. Iedereen spreekt schande van de gebeurtenissen: het is daarom aan de politiek om het voortouw te nemen, en te vertellen wat er bij Vindicat moet veranderen.'
Ook D66, net als GL en PvdA een coalitiepartij, steunde de debataanvraag voor 6 oktober. De partij is gevraagd of zij daar nog altijd achter staat, maar D66 gaf daarop nog geen reactie. De Partij voor de Dieren wil het debat, net als de SP, nog wel laten doorgaan.