Instellingen

Lopend Vuur: Een bitterbal hoort erbij

Een schaal met bitterballen vindt gretig aftrek
Een schaal met bitterballen vindt gretig aftrek © ANP
Vroeger was het vaak de vaste afsluiting van een vergadering: een biertje en een bitterbal. Ook op menige receptie gingen de schalen bitterballen rond. Maar dat lijkt te veranderen.
Na de provincie voert nu ook de gemeente Groningen het principe in dat het eten voor politici en ambtenaren standaard vegetarisch is. Wil je toch vlees of vis, dan moet je dat van tevoren aangeven.
Onder het motto 'Carnivoor? Geef het door!' wordt dit vanaf de raadsvergadering van 13 oktober ingevoerd. Dit geldt alleen voor bijeenkomsten, recepties en etentjes. In de bedrijfsrestaurants blijft vlees en vis nog wel beschikbaar.

Steeds meer vleesvervangers

Wel is het streven om het broodje bal en de kroket steeds meer te bannen. Nu is zestig procent van het voedsel in de kantines nog van dieren en veertig procent plantaardig. De gemeente wil dat gaan omdraaien door steeds meer vleesvervangers aan te bieden.
'We eten met z'n allen veel te veel dierlijke producten. Hiermee stoten we bergen ammoniak, stikstof en CO2 uit en dat raakt ook onze eigen gezondheid', meent GroenLinks-raadslid Nick Nieuwenhuis, een van de initiatiefnemers van 'Carnivoor? Geef het door!'
Hoe kijk jij hiernaar? Ons Lopend Vuur: (als de poll niet laadt, kun je hier ook stemmen).

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Sluiting Vindicat?

'Vindicat moet maar een tijdje verboden worden', luidde het Lopend Vuur van maandag. Daar was ruim 93 procent van de stemmers, 8686 in totaal, het mee eens. 627 mensen (een kleine zeven procent van de stemmers) was het niet met de stelling eens.