Burgemeester Eemsdelta uit zorgen richting Den Haag na drie aardbevingen

Burgemeester Beukema liep begin dit jaar met minister Ollongren door Loppersum
Burgemeester Beukema liep begin dit jaar met minister Ollongren door Loppersum © Martin Drent/RTV Noord (archief)
‘Wij zijn zeer bezorgd over de recente ontwikkelingen.’ Waarnemend burgemeester Gerard Beukema heeft contact opgenomen met Den Haag naar aanleiding van de drie recente aardbevingen in onze provincie. De rest van de gemeenteraad maakt zich ook ernstige zorgen.
Maandagochtend beefde de aarde in Zeerijp, halverwege de middag was er een beving in Appingedam en vlak voor 23.00 uur 's avonds was het opnieuw raak in Zeerijp. Burgemeester Gerard Beukema heeft erover gesproken met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken en minister Stef Blok van Economische zaken.

Oorzaak

‘De eerste vraag die op tafel lag: hebben de bevingen te maken met de afname van de gaswinning?’ Beukema heeft zich uitgebreid laten informeren en gesproken over de onrust die de bevingen bij Groningers teweeg brengt.
‘Wat er aan de hand is, is dat er drukverschillen zijn in de bodem. Dat zegt ook het Staatstoezicht op de Mijnen’, vertelt burgemeester Beukema. ‘Dat drukverschil ontstaat omdat er onder Loppersum niet meer wordt gas gewonnen. Ten zuiden gebeurd dat nog wel. Dan ontstaat er verschillende druk op de breuklijnen en dat is de aanleiding voor de aardbevingen in Appingedam en Zeerijp.’
Je ziet ook op sociale media dat mensen zich weer zorgen maken
Gerard Beukema - burgemeester gemeente Delfzijl

Gaskraan open door energieprijzen

De discussie over de hoge energieprijzen is ook ter sprake gekomen in het gesprek met de ministers. ‘Wij hebben ook onze zorgen geuit over de geluiden die in Den Haag zijn om toch weer gebruik te maken van de gas in de Groningse bodem nu de energieprijzen zo hoog zijn. Daar is onze reactie helder op. Dat willen we niet’, zegt Beukema.
Hij heeft al van meerdere inwoners begrepen dat daar zorgen over zijn. ‘Je ziet ook op sociale media dat mensen zich weer meer zorgen gaan maken. Die zorgen snappen wij wel.’
Burgemeester Gerard Beukema heeft inmiddels van de minister van Economische Zaken de indruk gekregen dat hij ook niet wil dat de gaskraan weer verder open gaat vanwege de hoge energieprijzen.
De drie bevingen tonen aan dat we nog niet van de ellende verlost zijn
Henk Jan Bolding - burgemeester gemeente Eemsdelta

Zorgen in Het Hogeland

In Het Hogeland is ook verontrust gereageerd. Daar vinden ook regelmatig bevingen plaats.
‘Drie relatief zware bevingen op één dag is natuurlijk heftig. Dit draagt niet bij aan het veiligheidsgevoel van de Groningers’, laat burgemeester Bolding weten. ‘De drie bevingen tonen aan dat we nog niet van de ellende verlost zijn, ook al wordt de gaskraan dichtgedraaid. Ik ben realistisch: we zijn de komende jaren nog niet van de bevingen verlost. Het is een gegeven waar we voorlopig mee moeten leven.’

Gaskraan moet dicht

De burgemeester verwacht dat de afhandeling van de eventuele schade aan panden snel en efficiënt gebeurt. ‘Daar schort het nog steeds aan. Dat móet beter. De Groningers hebben er recht op’, aldus Bolding.
De geluiden dat de gaswinning in het Groningen-veld moet worden hervat omdat schaarste dreigt, hebben ook het Hogeland bereikt. ‘Zulke geluiden doen afbreuk aan het perspectief waar de Groningers recht op hebben’, aldus burgemeester Henk Jan Bolding.