Houdt Haren in de toekomst droge voeten? Internationale studenten onderzoeken het

Met een giertank werd zware regenval nagebootst
Met een giertank werd zware regenval nagebootst © Remco in 't Hof/RTV Noord
Is Groningen klaar voor de gevolgen van klimaatverandering? Met deze vraag houdt een groep internationale studenten van de internationale klimaatorganisatie IMPETUS zich deze week bezig in de Stad en Haren.
Houdt Haren droge voeten bij een toename van de neerslag? En hoe staat het met de CO2-uitstoot voor de komende jaren in de stad?
Om de abstracte betekenis van klimaatverandering concreet te maken, kwamen studenten en onderzoekers dinsdag naar Haren om de kwaliteit van de zogeheten Wadi's te controleren. Dat zijn lager gelegen stukken grond die bij een enorme wolkbreuk de regen moeten opvangen en afvoeren: een soort waterreservoir.

Loopt het water weg?

Met behulp van een grote giertank, gevuld met water, werd bij OBS De Wissel in Haren vandaag een fikse regenbui nagebootst.
'Zo laten we zien wat er gebeurt als het een keer heftig regent. We laten het met dezelfde snelheid los en controleren dan of het water wegstroomt', zegt projectleider Joey Koning.
Ook wordt gecontroleerd of er zware metalen in de grond zitten. Dat bleek dinsdag niet het geval. Ook liep het water goed weg.
Bekijk hier hoe het onderzoek eraan toe ging:
Houdt Haren droge voeten?
Inwoners van Haren-West zijn dus één wetenswaardigheid rijker: ondanks de toenemende neerslag door de klimaatverandering houden ze voorlopig droge voeten.