Gemeente Stadskanaal: voorlopig geen vluchtelingen in Pagedal

Pagedal in Stadskanaal
Pagedal in Stadskanaal © Nico Swart/RTV Noord
Er komen voorlopig toch geen vluchtelingen in Pagedal. Dat heeft de gemeente Stadskanaal dinsdagmiddag besloten.
Het college kwam tot dat besluit omdat eigenaar Pagedal BV ondanks aandringen maar geen duidelijkheid geeft over de mogelijkheid om 200 asielzoekers tijdelijk op het park toe te laten.
De gemeente Stadskanaal heeft daarom ook de raadsvergadering (die vanavond op het programma stond) en de bewonersbijeenkomst van aanstaande vrijdag afgeblazen.

Teleurgesteld over gang van zaken

De gemeente laat weten teleurgesteld te zijn over de gehele gang van zaken. 'We hebben een andere beleving bij partnerschap in een dergelijk proces.' Toch zegt ze vertrouwen te houden in de toekomst. De gemeente blijft open staan om een nieuw verzoek in overweging te nemen.

Roompot betreurt gebruik van naam

Pagedal BV en het COA waren in gesprek over het regelen van opvangplekken voor asielzoekers op het vakantiepark. Roompot Vakantiepark, dat de vakantie woningen op Pagedal verhuurt, was niet betrokken bij die gesprekken. Contractueel zou zijn vastgesteld dat hun vakantieparken helemaal niet gebruikt mogen worden voor de opvang van asielzoekers.
Volgens de woordvoerder van Roompot Vakantiepark was dat ook bij eigenaar Pagedal BV bekend. 'We betreuren het dat onze naam hierin wordt misbruikt. Wij hebben de gemeente hierover geïnformeerd en gevraagd dit recht te zetten', zei woordvoerder Baptiste van Outryve eerder.

Tekort aan plekken

Het COA zoekt op korte termijn 4000 extra opvangplekken, en de provincie Groningen wilde daar een bijdrage aan leveren door op korte termijn 350 extra plekken te realiseren. Stadskanaal bood het COA aan om in Pagedal 200 vluchtelingen extra op te vangen, naast de reguliere opvang in Musselkanaal.