Ook bij derde zitting over moord Els Slurink is verdachte afwezig

De politie blies met een communicatiecampagne de zaak nieuw leven in
De politie blies met een communicatiecampagne de zaak nieuw leven in © ANP
De derde niet-inhoudelijke zitting rondom de in 1997 vermoorde Els Slurink staat gepland. Ook nu is verdachte Jahangir A. er volgens de Rechtbank Overijssel niet bij.
A. zit namelijk in het Pieter Baan Centrum, waar hij psychisch onderzocht wordt. Hier wordt gekeken of hem, als hij schuldig wordt bevonden, de moord aangerekend kan worden of dat hij misschien geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar was 24 jaar geleden.
De Rechtbank Overijssel, die de zaak in Groningen behandelt, laat weten dat A. net zoals de vorige twee zittingen, niet aanwezig is. De Overijsselse rechtbank behandelt de zaak, omdat de naam van een medewerker van de Rechtbank Noord-Nederland in het dossier van de zaak voorkomt.

Dna-match als bewijs

A. is geen onbekende in de rechtszaal. De politie kwam hem als mogelijke dader van de moord op het spoor nadat het dna dat is aangetroffen onder Els' nagel matchte met dat uit de databank. In die databank zit dna van mensen die eerder veroordeeld zijn voor een delict. A. stond bekend als veelpleger: hij brak in en was eerder betrokken bij een geweldsincident.
Het Van Brakelplein in Groningen, waar Slurink vermoord werd
Het Van Brakelplein in Groningen, waar Slurink vermoord werd © Sjaak Kempe/Flickr (Creative Commons)
Hij wordt sinds februari verdacht van het doodsteken van psychologe Els Slurink. Zij woonde alleen aan het Van Brakelplein in Stad in 1997 toen ze in maart werd overvallen in haar huis. Ze werd met een steek in het hart om het leven gebracht. Alleen een dna-mengspoor onder haar nagel en een vingerafdruk op een glas moesten tot de oplossing leiden.

Nieuwe techniek gaf doorslag

Het summiere bewijs zorgde voor vertraging in het politieonderzoek. Jarenlang kon justitie met een dna-mengspoor alleen verdachten uitsluiten in plaats van actief opsporen. Recent veranderde dat. Met nieuwe technieken kan het oude dna-mengprofiel nu ook gebruikt worden om de databank te raadplegen. Zo kwam A. als verdachte naar boven.
Afgelopen januari tuigde de poltiie een campagne op om de zaak extra onder de aandacht te brengen. Met het motto 'het is nooit te laat om te praten' hoopte de politie extra informatie los te krijgen. Els' foto werd opgehangen in bushokjes en er kwam een nieuwe reconstructie van de moord, waaruit bleek dat de politie het scenario dat Slurink een inbreker tegen het lijf was gelopen, opnieuw tegen het licht hield.

Hoe komt dna A. onder Els' nagel?

Enkele weken later werd A. uit Geldrop aangehouden. Destijds woonde hij in Groningen. Hij ontkent van meet af aan iets met de moord te maken te hebben en zegt haar nog nooit gezien te hebben. A.'s advocaat Job Knoester wilde tijdens de vorige zitting dat er meer onderzoek zou komen naar raakvlakken in de levens van A. en Slurink. De gedachte daarachter is: als ze bijvoorbeeld naar dezelfde supermarkt of sportschool gingen, kan daar het dna onder haar nagel gekomen zijn.
De rechtbank wil de zaak in december inhoudelijk behandelen. Als dat doorgaat, betekent dat dat dit de laatste pro forma zitting is.