Zeker één acuut onveilige situatie na bevingen, meer meldingen onderzocht (update)

Een bouwkundige inspecteer bevingsschade aan een woning
Een bouwkundige inspecteer bevingsschade aan een woning © ANP
In de stad Groningen zijn bij één adres preventieve veiligheidsmaatregelen genomen na de drie aardbevingen in Zeerijp en Appingedam. Dat is gedaan nadat bewoners een melding deden van een acuut onveilige situatie.
Volgens woordvoerder Jouke Schaafsma van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is er bij het geval in de stad Groningen vermoedelijk geen verband met de aardbevingen in Zeerijp en Appingedam.

Technisch gezien onmogelijk

'Even heel bot gezegd: technisch gezien is het eigenlijk niet mogelijk dat de bevingen die op 20 kilometer afstand plaatsvonden van deze woning hebben geleid tot schade die kan leiden tot onveiligheid. Aan andere kant is er wel een verband: mensen maken zich gewoon zorgen, horen van die bevingen, hebben ze misschien wel gevoeld. Dat kan aanleiding zijn om zo'n melding te doen', aldus Schaafsma woensdagmorgen op Radio Noord.
Volgens de IMG-woordvoerder kunnen aardbevingen met een omvang zoals afgelopen maandag tot circa 6,5 kilometer afstand van het epicentrum schade veroorzaken.
'We hebben hier wel maatregelen genomen. Bij het inspecteren van een acuut onveilige situatie kijken we niet wat de oorzaak kan zijn geweest, of het wel of niet door mijnbouwschade komt. We stellen gewoon vast of het veilig is of niet. Als het onveilig is, nemen we eerst maatregelen om de onveiligheid weg te nemen. Daarna kijken we pas wat er precies gebeurd is.'

Ook elders meldingen van acuut onveilige situatie

Behalve vanuit Stad kwam er ook uit Appingedam een melding over een acuut onveilige situatie binnen. Daar was na inspectie volgens IMG geen noodzaak voor het nemen van maatregelen.
Vijf andere meldingen van een acuut onveilige situatie worden nog binnen 24 uur onderzocht. Het gaat daarbij om meldingen uit de gemeenten Oldambt (2), Eemsdelta (2) en Het Hogeland.

Drie bevingen op één dag

De meldingen kwamen bij het IMG binnen nadat er in 24 uur tijd drie aardbevingen waren. Bewoners van het gebied werden maandagochtend gewekt door een beving van 2,5 de schaal van Richter, in de middag trilde de aarde bij Appingedam (1,8) en de dag werd afgesloten met opnieuw een beving in Zeerijp (2,2).
Normaal gesproken krijgt het IMG 10 tot 15 meldingen van een acuut onveilige situatie per week, gemiddeld worden dan bij twee of drie gevallen maatregelen genomen.
Zeerijp bij binnenkomst
Zeerijp bij binnenkomst © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Ook meer 'oude' schades gemeld

Na de bevingen in Zeerijp en Appingedam werden in die directe omgeving twaalf schademeldingen gedaan (cijfers tot woensdagochtend). Uit de hele provincie kwamen maandag en dinsdag gemiddeld honderd schademeldingen per dag binnen, waar dat er gemiddeld zestig op een dag zijn.
Volgens het IMG zorgen nieuwe bevingen niet alleen voor nieuwe schade, maar leidt het ook tot een toename in schademeldingen omdat de beving aanleiding is om schade alsnog te melden. Volgens IMG-woordvoerder Jouke Schaafsma duurt het vaak langer voordat het beeld van de schade na een beving compleet is, omdat gedupeerden bijvoorbeeld niet direct hun schade melden.

Bezorgde bestuurders

Drie voelbare bevingen op één dag is uitzonderlijk. Het kwam acht jaar geleden één keer voor toen er een recordhoeveelheid gas werd gewonnen. Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta is dan ook bezorgd en zocht contact met Den Haag.
Beukema wil weten of de uitzonderlijke bevingenreeks te maken heeft met de afbouw van de gaswinning. In de bodem is drukverschil, mede doordat er in Loppersum geen gas meer wordt gewonnen. Ten zuiden van Loppersum nog wel, waardoor er druk ontstaat op de breuklijnen omdat het gas bezig is zich te vereffenen, zegt het KNMI.
Het bericht is woensdagochtend aangevuld met actuele cijfers en uitspraken van IMG-woordvoerder Jouke Schaafsma.