Werknemers Aldel en ESD naar Den Haag: 'Nu compensatie voor stroomprijs nodig'

Aluminiumproductie bij Aldel in Delfzijl
Aluminiumproductie bij Aldel in Delfzijl © ANP
Werknemers van onder meer Aldel en ESD-SiC trekken woensdag naar Den Haag om aan te dringen op compensatie voor de hoge stroom- en gasprijs.
Aluminiumproducent Aldel in Delfzijl luidde onlangs samen met siliciumcarbidefabrikant ESD uit Farmsum de noodklok over de kosten. Die zijn zó hoog opgelopen dat Aldel vreest voor zijn voortbestaan.
Samen met andere bedrijven uit de metaalsector en leden van vakbonden FNV en CNV wordt er woensdag een manifestatie voor de Tweede Kamer gehouden. Demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat krijgt dan een petitie aangeboden.

Concurrentiekracht in Europa onder druk

Bedrijven in de metaalsector zitten in de problemen omdat de kostprijs voor het produceren hoger is dan de prijs die zij voor hun producten krijgen. De prijs van elektriciteit is het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd. Ook de gasprijs breekt record na record.
Men denkt er al over na om ovens te sluiten
Albert Kuiper - vakbond FNV
'Dit betekent een veel hogere energierekening voor de bedrijven, terwijl de prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten hard omhoog gaat, wat de kosten nóg verder opjaagt. Daarmee ontstaat er een ongelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven en komt onze concurrentiekracht binnen Europa onder druk te staan.'

'Nood is hoog'

Volgens FNV-vakbondsman Albert Kuiper is de nood hoog voor bedrijven als Aldel. 'Het is erg urgent. Men denkt er al over na om wat ovens te sluiten en zo de verliezen te dempen. We zijn al sinds 2019 met het ministerie in gesprek. Dat leidt steeds tot mooie toezeggingen en begrip, maar nog niet tot maatregelen.'
Concreet eisen de protesterende bedrijven dat de minister hen financieel ondersteunt. De compensatie die bedrijven konden krijgen voor de extra kosten voor CO2-uitstoot is vorig jaar gestopt. De bonden willen dat die geldkraan direct weer open gaat.
'Alle andere Europese industrielanden doen dat al, maar Nederland neemt er nog geen besluit over. Dat kost ons straks werkgelegenheid.'