Boegbeeld strijd tegen gaswinning stopt: Jelle van der Knoop zwaait af bij Bodem Beweging

Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging
Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging © ANP
Na twaalf jaar in het bestuur van de Groninger Bodem Beweging (GBB) stopt Jelle van der Knoop als voorzitter van de belangengroep. Hij zwaait eind deze maand af en neemt definitief afscheid van de GBB.
‘Al die jaren werd ik gedreven door het onrecht rond de gevolgen van de gaswinning. De situatie is wel verbeterd maar helaas is alle onrecht nog niet opgelost. Maar na zoveel jaar wil ik aandacht geven aan andere - eigen - dingen’, schrijft Van der Knoop in een verklaring. Hij stopt op 20 oktober.
Het vertrek van Van der Knoop betekent niet het einde van de Groninger Bodem Beweging. ‘Natuurlijk gaat de GBB door! De strijd is nog niet voorbij’, schrijft Van der Knoop.
De Bodembeweging organiseerde fakkeltochten tegen de gaswinning
De Bodembeweging organiseerde fakkeltochten tegen de gaswinning © De Vries Media

Tweede Groningse boegbeeld dat stopt

Van der Knoop is na Susan Top van het Groninger Gasberaad het tweede boegbeeld van de strijd tegen onrecht door de gaswinning dat deze maand stopt. Top nam op 1 oktober afscheid als secretaris van het Gasberaad. Zij stopte gedesillusioneerd omdat ze meende onvoldoende invloed te hebben op het verbeteren van de situatie van gedupeerde Groningers. Het Gasberaad bekijkt nu hoe het de toekomst in gaat.

'Er is veel bereikt, maar er gaat nog veel mis'

Maar dat is bij de GBB niet het geval. Van der Knoop vindt dat de GBB succesvol is gebleken. ‘Er is veel bereikt: stopzetting van de gaswinning, de NAM er tussenuit, de schade en versterking onder regie van de overheid. Maar er gaat ook nog veel mis: de bewoner staat nog steeds niet centraal, de versterkingsoperatie gaat nog steeds te traag en de schadeafhandeling richt zich teveel op de grenzen van de aansprakelijkheid van de NAM.’

Delen successen en tegenvallers

Van der Knoop sluit zijn verklaring af met een woord van dank: ‘Graag wil ik iedereen bedanken die zich op een of andere wijze heeft ingezet voor de belangen van gedupeerden en waarmee ik in de afgelopen twaalf jaar heb samengewerkt. Wij delen de successen en de tegenvallers, de hoop en de frustraties.’