Het Hogeland pakt verpauperde panden aan

Een sloopbedrijf aan het werk in onze provincie, ter illustratie
Een sloopbedrijf aan het werk in onze provincie, ter illustratie © Kees van de Veen/ANP
Verpauperde panden moeten verdwijnen of opgeknapt worden, als het aan de gemeente Het Hogeland ligt. Het college van burgemeester en wethouders gaat ze daarom aanpakken.
De opdracht daarvoor is naar het bureau Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan (RWLP) gegaan. RWLP is een samenwerkingsverband tussen de provincie Groningen, Oost-Groningse gemeenten, woningcorporaties en zorgpartijen. Het bureau heeft geen winstoogmerk.
RWLP gaat samen met de gemeente bekijken welke panden in aanmerking komen voor verbetering, verduurzaming of sloop. 'Particuliere woningen die in slechte staat verkeren hebben vaak een negatieve invloed op de buurt. Daarom is het van waarde dat we deze panden, samen met de eigenaren, kunnen aanpakken', zegt wethouder Mariëtte de Visser.

Negatieve invloed

Volgens de gemeente staan er, verspreid over de gemeente Het Hogeland, meerdere panden waar sprake is van zorgelijk onderhoud of verpaupering. 'Die hebben een negatieve invloed op het aanzien, de leefbaarheid en de sociale veiligheid. De slechte staat van de panden heeft ook een negatieve invloed op de waardeontwikkeling van het pand en vastgoed in de omgeving', stelt het college.
Verder maken deze panden de gemeente minder aantrekkelijk als vestigingsplaats voor bedrijven en als woonplek voor huishoudens van buiten de gemeente.

Gecombineerd project

Het Hogeland had eerder al geld uit het Volkshuisvestingsfonds van het Rijk gekregen, waarmee ruim driehonderd particuliere woningen kunnen worden verduurzaamd. De gemeente combineert dat nu met dit project om verwaarloosde woningen aan te pakken.
Het project duurt vier jaar. In december stelt het college de lijst van panden die aangepakt worden vast.