Geen garnalenvisserij meer tussen Rottumeroog en Rottumerplaat

Garnalenvissers aan het werk
Garnalenvissers aan het werk © Steven Radersma/RTV Noord
Voor het eind van dit jaar wordt ruim 8500 hectare aan geulen in de Waddenzee gesloten voor de garnalenvisserij. Het gaat onder meer om het gebied tussen Rottumeroog en Rottumerplaat.
Dat is mogelijk omdat negentien garnalenvissers hun visvergunning hebben laten opkopen door het Waddenfonds, dat hiervoor ruim 10 miljoen euro beschikbaar had. De garnalenvissers zijn in september uitbetaald, aldus het fonds.

Verstoring van het bodemleven

Garnalenvisserij heeft plaats met fijnmazige netten die over de zeebodem slepen. Dat zorgt voor grote verstoring van het bodemleven. Natuurorganisaties, het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij en de visserijsector zijn al sinds 2014 bezig met een plan om de verstoring door garnalenvisserij in de Waddenzee te halveren.
De Waddenzee is een internationaal beschermd natuurgebied en Unesco Werelderfgoed, maar de natuur staat sterk onder druk door menselijke activiteiten.

Belangrijke gebieden voor biodiversiteit Wadden

Dit najaar worden het Eierlandse Gat tussen Vlieland en Texel en het gebied tussen beide Rottums gesloten. Dit zijn zogenoemde kombergingen, gebieden met geulen, zand- en slibplaten die belangrijk zijn voor de biodiversiteit in het hele Waddengebied.
Door die gebieden te sluiten kan het bodemleven zich daar ongestoord ontwikkelen, wat belangrijk is voor al het zeeleven op de Wadden, aldus het Waddenfonds.