Aardbevingsgeld voor aanpak centrum Leens: ‘Ontzettend blij’

Het winkelcentrum in Leens
Het winkelcentrum in Leens © Boelo Lubbers
Het Nationaal Programma Groningen (NPG) stelt ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar om het centrum van Leens te verbeteren. Hiermee moet het winkelgebied in het dorp aantrekkelijker worden gemaakt voor de hele regio.
De Regiegroep Leens, een vertegenwoordiging van inwoners, verenigingen en ondernemers, had hiervoor samen met de gemeente Het Hogeland een plan ingediend. Het NPG verdeelt geld voor projecten die de leefbaarheid in het aardbevingsgebied vergroten. Gemeenten kunnen hiervoor plannen aandragen.

Rooskleurig vooruitzicht

‘Wij zijn ontzettend blij dat de NPG dit geld beschikbaar stelt’, zegt Herbert Schouten, secretaris bij Ondernemersvereniging Hogeland West. ‘We kijken reikhalzend uit naar de komende tijd en gaan samen met het dorp, de regio en de gemeente bekijken hoe we dit het beste kunnen besteden.’
De gemeente en de Regiegroep Leens willen het NPG-geld gebruiken om winkels meer in het centrum te concentreren. Ook krijgen verlaten winkelpanden een andere invulling. Verder wordt de openbare ruimte aangepakt.

Nog geen vast plan

‘We willen benadrukken dat het niet zoals in Bedum en Winsum om een centrumplan gaat. Het is echt nog een visie. Dat hebben we expres gedaan, omdat we samen met de regio willen kijken wat het beste is voor het centrum’, legt Schouten uit. ‘Onze kern is heel anders, waarbij de omgeving ook heel belangrijk is.’
Het aanbod van het winkelcentrum moet volgens de initiatiefnemers zo sterk en volledig zijn, dat het voor inwoners van de regio en toeristen aantrekkelijk is om naar Leens te komen voor het doen van boodschappen en niet-dagelijkse aankopen.

Vijf miljoen euro

Ook vier andere projecten van de provincie en de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta krijgen geld van het NPG. In totaal heeft het NPG vijf miljoen euro verdeeld.