Instellingen

Nu ook officieel: Martinitoren is en blijft het hoogste gebouw van Stad

De Martinitoren gezien vanaf het dak van het Forum
De Martinitoren gezien vanaf het dak van het Forum © Rob de Vries/RTV Noord
Officieus was het natuurlijk al zo, maar nu zet de gemeente het voor het eerst zwart op wit: de Martinitoren is en blijft het hoogste gebouw in Stad.
Een flat die hoger wordt dan 96,8 meter is daarmee uitgesloten, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Zulke hoge woningbouw past niet bij Groningen, vindt hij. 'We leggen het voor het eerst vast in onze documenten.'

Wel nieuwe hoogbouw

Het betekent niet dat er geen nieuwe hoogbouw meer bij komt in de stad.
'Daar hebben we veel van gezien, de afgelopen tijd. En er zal ook nog wel wat bij komen', hint de wethouder op de huidige woningnood. 'Maar 60 of 70 meter hoogte is echt wel voldoende voor een flat.'

Windmolens uitgezonderd

De maximale hoogte voor gebouwen betekent niet dat ook windmolens maximaal 96,8 meter hoog mogen worden. Die zijn uitgezonderd van de regel, zegt Van der Schaaf.

Geen verdere uitbreiding Stad

Van der Schaaf zegt verder dat de grenzen van de stad Groningen de komende 20 à 25 jaar niet verder verschuiven dan nu gepland is.
'Aan de oostkant zijn we met Meerstad bezig en aan de westkant zijn we aan het bouwen aan De Held en de Suikerzijde. Maar daarmee houdt het qua uitbreiding van de stad wel een beetje op', zegt de wethouder.
Ook in dorpen komt ruimte voor extra huizen. In Haren komen bijvoorbeeld meer sociale huurwoningen. De nieuwe huizen moeten 'kleinschalig' en 'passend bij het DNA van de dorpen' worden gebouwd.