Ook COA zet streep door noodopvang asielzoekers op vakantiepark Pagedal

Pagedal in Stadskanaal
Pagedal in Stadskanaal © Nico Swart/RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat er niet langer vanuit dat er een noodopvang voor asielzoekers komt op vakantiepark Pagedal bij Stadskanaal.
De gemeente Stadskanaal kwam dinsdag al met dezelfde boodschap.
Daarmee lijkt een einde te komen aan een rel die vorige week begon met de verspreiding van een brief aan omwonenden. Daarin kondigden de gemeente en het COA aan dat er 200 asielzoekers zouden worden ondergebracht op het vakantiepark.

Opschudding

Nadat RTV Noord daarover had bericht, trok Roompot Nederland aan de bel. Dit bedrijf heeft de vakantiehuizen op Pagedal sinds vorig jaar in exploitatie. Een woordvoerder van Roompot stelde nadrukkelijk met eigenaar Pagedal BV te hebben afgesproken dat huisvesting van asielzoekers niet is toegestaan.
Die mededeling zorgde voor opschudding in de gemeenteraad. Die eist tekst en uitleg van zowel het COA als Pagedal BV. Laatsgenoemde bood gisteren per e-mail de gemeente excuses aan.

Tekort aan plekken

Het COA zoekt op korte termijn 4000 extra opvangplekken, en de provincie Groningen wilde daar een bijdrage aan leveren door op korte termijn 350 extra plekken te realiseren. Stadskanaal bood het COA aan om in Pagedal 200 vluchtelingen extra op te vangen, naast de reguliere opvang in Musselkanaal.
Volgens wethouder Marc Verschuren van Stadskanaal komen op termijn andere locaties in Groningen in beeld. 'In de gemeenten Groningen en Oldambt zijn er op middellange termijn een aantal mogelijkheden voor opvang.'