Minister Blok wil petitie niet in ontvangst nemen, medewerkers Aldel en ESD druipen af

Medewerkers van Damco Aldel en ESD-SIC tijdens de manifestatie in Den Haag
Medewerkers van Damco Aldel en ESD-SIC tijdens de manifestatie in Den Haag © NOS
Het bezoek van werknemers van Damco Aldel en ESD-SIC aan Den Haag is woensdag op een grote teleurstelling uitgedraaid. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) had geen tijd om hun petitie in ontvangst te nemen.
De bedrijven - grootverbruikers van energie - dringen al weken aan op compensatie van de stroom- en gasprijzen. Die zijn zo hoog opgelopen dat onder andere aluminiumproducent Damco Aluminium Delfzijl vreest voor zijn voortbestaan. Ook siliciumcarbidefabrikant ESD-SIC uit Farmsum zit door de hoge energieprijzen in de problemen.

Recordprijzen

De prijs van elektriciteit is het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd. Ook de gasprijs breekt record na record.
Dat de verkoopprijzen van aluminium eveneens op recordhoogte zitten, maakt weinig uit: 'Het geld vliegt er met bakken uit. We kunnen dit zo niet volhouden, de situatie is heel erg nijpend. We zijn al aan het afschakelen in de productie', zegt Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel.
De bedrijven hopen dat het kabinet de bedrijven tegemoet komt, bijvoorbeeld door de energieprijzen te bevriezen zoals Frankrijk al heeft gedaan.

Te druk voor petitie

Samen met andere werkgevers in de metaalsector en leden van vakbonden FNV en CNV werd woensdag een manifestatie voor de Tweede Kamer gehouden. Demissionair minister Blok zou een petitie aangeboden krijgen. Maar de bewindsman bleek het te druk te hebben met andere zaken.
FNV-bestuurder Albert Kuiper sprak de werknemers verbitterd toe: 'Wij zijn een fatsoenlijke bond en een fatsoenlijk bedrijf. Dat betekent dat wij hier naartoe zijn gekomen omdat wij dachten dat minister Blok naar beneden zou komen om onze petitie aan te nemen. Maar hij blijkt niet te komen. Hij vindt het vergaderen belangrijker dan even jullie petitie te ontvangen.'

Boe-geroep

Het komt de minister op boe-geroep van de personeelsleden te staan. Ze scanderen 'Waar is Blok? Waar is Blok?'
Ook de werkgevers weigeren het hoofd in de schoot te leggen: 'Wij gaan wachten tot er Kamerleden komen die er wel belangstelling voor hebben. Aan hen gaan we gezamenlijk de petitie overhandigen.' Vakbondsleider Albert Kuiper: 'Kop dr veur!'
Minister wil petitie Aldel niet in ontvangst nemen