Wethouder kan terugloop bij Voedselbank nog niet verklaren

Levensmiddelen in dozen
Levensmiddelen in dozen © FPS/Jos Schuurman
Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) kan niet exact duiden waarom het aantal cliënten van de Voedselbank in Stad is gedaald van 750 naar 450 huishoudens. 'Wij hebben ons ook afgevraagd hoe dat kan', zegt de wethouder.
De daling heeft zich tijdens de coronacrisis ingezet. Oppositiepartij SP vroeg woensdagmiddag tijdens het vragenuur om duidelijkheid. 'Eén van de dingen die de Voedselbank zelf aangeeft is dat ze ervanuit gaan dat het door corona komt', zegt Diks. 'Toen waren de WIJ-teams minders bereikbaar en zijn er ook minder mensen doorverwezen.'
De stadsbestuurder laat weten dat de Voedselbank de poorten nu ook zelf heeft opengezet. Normaal gesproken word je via een procedure doorverwezen naar de Voedselbank. 'Er is dus nu geen sprake meer van een filter. Iedereen die hulp nodig heeft kan zich melden', wil ze benadrukken.

Eigen onderzoek

Het stoort SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk dat de wethouder geen duidelijkheid kan geven. Hij wil nu zelf op onderzoek uitgaan. De wethouder wil dat ook, maar de SP wil dat onderzoek niet afwachten.
Diks heeft woensdagmiddag dus geen pasklaar antwoord, maar wel een aantal aannames. Die aannames wil ze dan ook laten onderzoeken. 'Een verklaring zou kunnen zijn dat de werkloosheid in Nederland nog nooit zo laag is geweest.' Dijk gelooft niet zo in de woorden van Diks. 'U kunt mij veel vertellen, maar ik denk niet dat al die mensen een baan hebben of een andere vorm van versterkend noaberschap hebben gekregen.'