Asielzoekers slapen op stoelen door plotselinge toeloop in Ter Apel

De poort van het COA in Ter Apel
De poort van het COA in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben afgelopen nacht honderden asielzoekers op stoelen en stretchers geslapen.
Dat bevestigt Vluchtelingenwerk na berichtgeving van Nieuwsuur.
Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie zegt tegen Nieuwsuur dat er problemen zijn, maar wil geen aantallen noemen, omdat het precieze getal er volgens haar niet toe doet.
Asielzoekers moeten zich in Ter Apel melden bij aankomst in Nederland en mensen die aan het einde van de dag nog niet geregistreerd zijn komen in de nachtopvang terecht. Die opvang zat afgelopen nacht zo vol dat mensen geen bed konden krijgen.

Extra druk op Ter Apel

De staatssecretaris zegt dat het mogelijk een gevolg is van een piek in de aanmeldingen. Volgens Broekers-Knol zitten er nog zo'n 11.000 zogenoemde statushouders in asielzoekerscentra. 'Dat maakt het lastig om nieuwe mensen op te vangen', aldus de staatssecretaris.
De gemeente Westerwolde merkt dat de druk op Ter Apel de laatste weken toeneemt.
Broekers-Knol laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de noodopvang van Afghaanse asielzoekers in Ede verlengd wordt, ook wordt Marine Etablissement in Amsterdam weer in gebruik genomen op reguliere asielzoekers op te vangen. Directe aanleiding voor de maatregelen is de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel.