Vindicat behoudt accreditatie

Exterieur van de sociëteit van de Groningse studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt
Exterieur van de sociëteit van de Groningse studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt © ANP
De accreditatie van Vindicat bij de onderwijsinstellingen staat voorlopig niet ter discussie. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool willen de studentenvereniging eerst helpen de cultuurverandering versneld door te voeren.
Vindicat kreeg afgelopen juli de accreditatie net weer terug, wat zoveel betekent als dat de vereniging weer mee mag doen. De beoordelingscommissie concludeerde in juli dat de vereniging goede stappen had gezet richting een betere cultuur.

Tegen alcoholmisbruik en seksuele intimidatie

'Er zijn maatregelen ingevoerd om buitensporig alcoholgebruik tegen te gaan, er is expliciet aandacht voor de hiërarchie binnen de vereniging en het tegengaan van seksuele intimidatie, en de communicatie is verbeterd', was toen het oordeel.
Dit weekend ging het toch weer mis. Bezoekers van een feest van Vindicat bij Kardinge misdroegen zich na afloop toen ze met Qbuzz richting het centrum wilden. Burgemeester Schuiling verbood daarom het eerstvolgende feest en besloot Vindicat te helpen. Externe deskundigen worden aangetrokken om de cultuur binnen deze en andere verenigingen te bewerkstelligen.

'Cultuurverandering niet goed op gang gekomen'

RUG-woordvoerder Anja Hulshof: 'Dit incident getuigt dat de cultuurverandering niet goed op gang is gekomen. Het gaat om het alcoholconvenant, maar ook om drugsgebruik en intimidatie. Dit gedrag en deze overlast vinden we onacceptabel en daar moet Vindicat nog meer actief mee aan de slag.'

Verenigingen beoordelen straks elkaar

Ondertussen werkt de universiteit aan een nieuw accreditatiesysteem, waarbij verenigingen elkaar visiteren in plaats van een commissie. Tot die tijd verandert er niks aan de accreditatie van Vindicat.