Veestapel verwaarloosd: tweehonderd koeien weggehaald in Garrelsweer (update)

De zijkant van een politieauto
De zijkant van een politieauto © ANP
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag in samenwerking met de politie tweehonderd koeien laten afvoeren bij een boer in Garrelsweer. De veestapel was verwaarloosd.
De NVWA zegt dat het dierenwelzijn er structureel niet op orde was. Het is niet duidelijk hoe de dieren er precies aan toe waren.

Plan was inbeslagname

'De NVWA wilde de dieren aanvankelijk in bewaring nemen, maar bij aankomst gaf de veehouder aan dat hij van plan was de koeien te verkopen en dat hij al een koper had. In overleg met de boer zijn de dieren daar vervroegd naartoe gebracht. Dat was ook in het belang van de koeien. Die hoeven daardoor maar één keer op transport, in plaats van eerst naar een tijdelijke locatie', zegt NVWA-woordvoerder René Loman.
De runderen zijn verplaatst naar een boerenbedrijf elders in Noord-Nederland. Op de nieuwe locatie blijven de koeien voorlopig onder toezicht van de NVWA staan.

Justitie beslist over vervolging

De NVWA zegt dat er nog wel een strafrechtelijk onderzoek tegen de boer loopt. Het Openbaar Ministerie beslist later of de man vervolgd wordt voor het verwaarlozen van zijn vee.
Het bericht is aangevuld met extra informatie van de NVWA over de verkoop van de koeien. Aanvankelijk meldden de NVWA en de politie dat de koeien in beslag zijn genomen.