Koning bij opening waterstofsymposium: 'Best een beetje spannend' (update)

De koning bij het symposium over waterstof in de Martinikerk
De koning bij het symposium over waterstof in de Martinikerk © Martijn Folkers/RTV Noord
Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen in de Martinikerk in Groningen een symposium over de energietransitie geopend. De vorst kwam aan in een waterstofauto.
In zijn openingstoespraak zei de koning dat de energietransitie niet alleen urgent is, maar ook complex. Waterstof zou de perfecte oplossing kunnen zijn, maar daarvoor moeten nog wel stappen worden gezet, zo zei de koning.

Overgang naar groene waterstof

Het symposium Wind Meets Gas staat in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de overgang naar milieuvriendelijke energiebronnen. Dan gaat het met name om groene waterstof, oftewel waterstof die niet met aardgas, maar met windenergie wordt geproduceerd.
De organisatie van het symposium ligt in handen van de New Energy Coalition, een organisatie waarin bedrijven, overheden en onderwijs werken aan de energietransitie. Directeur Marieke Abbink had vanochtend om negen uur lichte zenuwen voordat de koning kwam.
'Het was best een beetje spannend natuurlijk', aldus Abbink. 'Maar we hebben het allemaal goed voorbereid. Ik had er vooral heel veel zin in.'
Volgens Abbink was koning Willem-Alexander erg geïnteresseerd in de waterstofeconomie in Noord-Nederland. 'Wat heel leuk is om te merken is dat de koning veel interesse heeft in het onderwerp', zegt Abbink. 'Je merkte aan de vragen die hij stelt dat hij er veel van weet en het ook echt leuk vindt. Ik kon hem bijna niet bijhouden toen hij de kerk binnenkwam bijvoorbeeld.'
Koning Willem-Alexander kijkt door een vr-bril naar o.a. de ontwikkelingen in de Eemshaven
Koning Willem-Alexander kijkt door een vr-bril naar o.a. de ontwikkelingen in de Eemshaven © Martijn Folkers/RTV Noord

Vrachtwagen op waterstof

Koning Willem-Alexander keek donderdag na zijn toespraak door een virtualrealitybril naar onder meer de ontwikkelingen in de Eemshaven.
De koning bij de waterstofvrachtauto van Holthausen/Hyzon Motors
De koning bij de waterstofvrachtauto van Holthausen/Hyzon Motors © Martijn Folkers/RTV Noord
Buiten bekeek de vorst een door waterstof aangedreven vrachtwagen. Dit voertuig is gemaakt door Holthausen/Hyzon Motors in Winschoten. Ondernemer Carl Holthausen, die de koning meerdere keren ontmoette, is blij dat hij de koning opnieuw uitleg mocht verschaffen over waterstof.
'Ik blijf het heel bijzonder vinden', laat hij weten. 'Wanneer ontmoet je nou Koning Willem Alexander, en dan krijg je hem ook nog bij jou in de vrachtwagen. Ik mocht wat moois vertellen over de producten die we hier in Groningen maken en daar ben ik supertrots op.'
Na de klim in de truck van Hyzon heeft de vorst uitleg gekregen van gedeputeerde Nienke Homan, Groningen Seaports-directeur Cas König en Gasunie-topman Ulco Vermeulen. Aan de hand van een fotoexpositie over waterstof is hem uitgelegd wat er allemaal gaande is op het gebied van waterstof.
Aan het einde van de ochtend was het bezoek afgelopen en verliet koning Willem-Alexander de Martinikerk. Het congres over de waterstofeconomie duurt nog tot morgenmiddag.
Update:
Dit bericht is aangevuld met reacties van directeur Marieke Abbink (New Energy Coalition) en ondernemer Carl Holthausen over het bezoek van de koning aan Groningen.