Afghanen in Zoutkamp maken plaats voor asielzoekers uit Ter Apel [update]

Afghaanse evacuees in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp
Afghaanse evacuees in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp © ANP
De noodopvang in de kazerne van Zoutkamp gaat gebruikt worden om het overvolle azc in Ter Apel te ontlasten. Alle Afghanen die nu nog in Zoutkamp verblijven, worden per bus naar een opvanglocatie in het Gelderse Harskamp gebracht.
Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) donderdag.

Mogelijk vandaag al bussen tussen Ter Apel en Zoutkamp

Het COA is er alles aan gelegen om de doorstroming in Ter Apel weer op gang te brengen, vertelt woordvoerder Sonja Kloppenburg: 'Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter. We weten niet hoeveel mensen we de komende dagen kunnen verwachten, maar we gaan ervan uit dat het druk blijft. De bedoeling is dat er vandaag al bussen gaan rijden tussen Ter Apel en Zoutkamp. Maar ik kan nog niet zeggen hoe laat.'
De noodopvang bij de kazerne in Zoutkamp ging op 20 augustus open. Oorspronkelijk zou de locatie een maand gebruikt worden voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Dat is inmiddels verlengd tot 23 november. Het is nog niet duidelijk of de locatie langer in gebruik blijft.
COA-woordvoerder Sonja Kloppenburg: 'Ik durf op dit moment van geen enkele locatie met zekerheid te stellen dat er in geen enkele omstandigheid meer een verzoek om langere openstelling zou kunnen komen.'

Asielzoekers sliepen op stoelen in overvol aanmeldcentrum

In het aanmeldcentrum in Ter Apel was het deze week zo druk dat asielzoekers noodgedwongen op stoelen en stretchers moesten slapen. Kloppenburg: 'Afgelopen nacht waren alle 150 veldbedden bezet.'
Staatssecretaris Broekers-Knol heeft al laten weten dat de noodopvang van Afghaanse asielzoekers in Ede verlengd wordt, ook wordt het Marine Etablissement in Amsterdam weer in gebruik genomen om reguliere asielzoekers op te vangen. Dat moet de druk op het aanmeldcentrum verlagen.
Afghanen maken zich klaar voor vertrek uit Zoutkamp
Afghanen maken zich klaar voor vertrek uit Zoutkamp © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Eerste Afghanen al verhuisd naar Harskamp

Woensdagavond vertrokken de eerste Afghanen vanuit Zoutkamp naar het Gelderse Harskamp. Het betrof medewerkers van de Nederlandse ambassade in Afghanistan die met hun gezinnen opgevangen werden in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. In totaal verhuizen 550 mensen naar Harskamp. Ook vanochtend vertrokken er bussen met Afghanen vanuit Zoutkamp.

Waarom geen asielzoekers van Ter Apel naar Harskamp?

'Onze bedoeling is de Afghaanse evacués bij elkaar onderdak te brengen en te houden', aldus Kloppenburg. 'Daarom ligt bijplaatsen van mensen uit Ter Apel in Harskamp en in Zoutkamp niet voor de hand. En daarom is er gekozen om ze samen in Harskamp te huisvesten.'
Bus met Afghanen vertrekt uit Zoutkamp
Burgemeester René Verhulst van Ede, waar Harskamp onder valt, heeft woensdag per brief aan de omwonenden laten weten dat de opvang in Harskamp tot zeker 1 november open blijft. De opvang zou eigenlijk afgelopen maandag sluiten.
Update: dit bericht is aangevuld met een toelichting van het COA op het besluit om alle Afghaanse evacués naar Harskamp over te brengen.