Instellingen

Olympisch kampioene Chemutai meldt zich af voor de 4 Mijl

Peruth Chemutai na haar winst in Tokio
Peruth Chemutai na haar winst in Tokio © ANP
Peruth Chemutai doet zondag niet mee aan de 4 Mijl van Groningen. De Oegandese Olympisch kampioene heeft zich 'vanwege omstandigheden' afgemeld. Wat die omstandigheden zijn, is niet bekend.
Twee maanden geleden kondigde de organisatie nog vol trots aan dat de winnares van het goud op de 3000 meter steeplechase in Tokio haar opwachting zou maken in Groningen.

Topfavoriet

Eva Cherono staat wel aan de start in Haren. De Keniaanse won de editie van 2018 en 2019. Ze is aanstaande zondag de topfavoriet en wil haar persoonlijk record van 19 minuten en 14 seconden aanvallen. Haar 38-jarige landgenote Gichia Tabitha kan haar wellicht op weg helpen om haar beste tijd ooit te realiseren. De Nederlandse Maureen Koster is net als twee jaar geleden ook van de partij. Ze zal normaal gesproken de twee Keniaansen niet kunnen bedreigen.

Afrikaanse mannen

Bij de mannen komen drie Afrikaanse atleten in actie: twee uit Kenia en één uit Oeganda. Zij gaan onderling uitmaken wie de 4 Mijl van Groningen gaat winnen. Geen van drie heeft opvallende prestaties achter z'n naam staan. Het tien jaar oude parcoursrecord van Vincent Yator komt waarschijnlijk niet in gevaar.

Nederland tegen België

Achter dit drietal zal het een strijd worden tussen Nederland en België. Richard Douma, die twee jaar geleden verraste met een derde plaats, Yorben Ruiter, Tom Hendrikse en Niek Blikslager hebben de Belgen Dieter Kersten en Robin Hendrix als concurrenten voor een ereplaats.