Instellingen

Vierde aardbeving in Zeerijp deze week: 0.6 op de schaal van Richter

Zeerijp bij binnenkomst
Zeerijp bij binnenkomst © Joyce Kranenborg/RTV Noord

De aarde bij Zeerijp trilde donderdagmiddag voor de vierde keer deze week. Het KNMI registreerde om 13.53 uur een beving met een kracht van 0.6 op de schaal van Richter.

Daarmee is het de lichtste beving van de vier.

Een week vol bevingen

Woensdagavond was Zeerijp het epicentrum van een beving met een kracht van 1.3. Maandagmiddag trilde de grond met een kracht van 2.2 nadat er in de vroege ochtend al een beving van 2.5 werd geregistreerd. Tussen die twee bevingen in vond er bij Appingedam een aardbeving van 1.8 plaats.

Meldingen van acuut onveilige situaties

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kwamen na de bevingen meerdere meldingen binnen van acuut onveilige situaties. Volgens woordvoerder Jouke Schaafsma van het IMG is er bij een geval in de stad Groningen vermoedelijk geen verband met de aardbevingen in Zeerijp en Appingedam.

'Even heel bot gezegd: technisch gezien is het eigenlijk niet mogelijk dat de bevingen die op 20 kilometer afstand plaatsvonden van deze woning hebben geleid tot schade die kan leiden tot onveiligheid. Aan andere kant is er wel een verband: mensen maken zich gewoon zorgen, horen van die bevingen, hebben ze misschien wel gevoeld. Dat kan aanleiding zijn om zo'n melding te doen', aldus Schaafsma op Radio Noord.

Volgens de IMG-woordvoerder kunnen aardbevingen met een omvang zoals afgelopen maandag tot circa 6,5 kilometer afstand van het epicentrum schade veroorzaken.