Midden-Groningen naar Raad van State in langlopend Welkoop-conflict

De Welkoop wil herbouwen op de plek waar ze in 2017 is afgebrand
De Welkoop wil herbouwen op de plek waar ze in 2017 is afgebrand © Marcel Klip/112groningen
De gemeente Midden-Groningen heeft besloten naar de Raad van State te stappen in een ultieme poging om herbouw van winkelketen Welkoop onmogelijk te maken op de plek waar het vier jaar geleden afbrandde.
De gemeente gaat daarmee in beroep tegen de uitspraak van de rechter eind augustus. De rechtbank vond dat Midden-Groningen onvoldoende motiveert waarom de winkelketen niet op die plek mag herbouwen.

Al dik vier jaar overhoop

Al ruim vier jaar ligt de winkelketen overhoop met de gemeente Midden-Groningen. Welkoop wil herbouwen op de plek waar het in 2017 tot de grond toe afbrandde. Ze zeggen daar zelfs recht op te hebben. De gemeente heeft dat tot nu toe altijd geweigerd, omdat ze op die plek woningen willen realiseren.
Sterker nog: De gemeente heeft de grond, die de winkelketen vroeger huurde en waar de winkel stond, zelfs gekocht om de woningbouwplannen te realiseren.
Het was een optelsom van afwegingen
Wethouder José van Schie (over het weigeren van de vergunning (PvdA)
Eerder oordeelde de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie ook al dat de Welkoop alsnog toestemming moest krijgen om te herbouwen op de plek waar het vier jaar geleden verdween. Het college van burgemeester en wethouders besloot om dat advies niet te volgen en alsnog de vergunning te weigeren.

Voldoende alternatieve locaties

Waarom? ‘Het was een optelsom van afwegingen’, legde wethouder José van Schie (PvdA) later uit. In 1996 zou al besloten zijn dat er geen nieuwe winkel meer mag komen op de plek. Bovendien benadrukte ze dat de gemeente naar voldoende alternatieve locaties heeft gezocht.
Waarom de winkelketen toch voet bij stuk houdt? Volgens de jurist van de winkelketen hebben ze er gewoon recht op vanwege het zogenaamde 'overgangsrecht'.

Calamiteit

Simpel uitgelegd: als je gebouw verloren gaat door een calamiteit, mag je het herbouwen. Ook al is dat niet meer mogelijk vanwege een nieuw bestemmingsplan. Het nieuwe gebouw moet dan wel 'qua oppervlakte, aard en omvang' hetzelfde zijn als het oude gebouw.
Het college van burgemeester en wethouders hecht groot belang aan een duurzame oplossing met Welkoop
Gemeente Midden-Groningen in een verklaring
De gemeente heeft dat zowel bij de rechter als bij de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie geprobeerd te weerleggen. Beiden oordeelden dat de argumentatie onvoldoende was.

Opnieuw in gesprek

De gemeente meldt nu overigens ook dat ze opnieuw in gesprek willen met de Welkoop. 'Het college van burgemeester en wethouders hecht groot belang aan een duurzame oplossing met Welkoop', stelt Midden-Groningen in een verklaring.
'Daarom wil het college blijvend in gesprek zijn met Welkoop om mogelijkheden te bespreken. Hiervoor wordt op kort termijn opnieuw een gesprek gepland om een voorstel te bespreken dat passend is voor zowel Welkoop als voor de gemeente', staat in de verklaring.