Geen medailles zondag bij 4 Mijl: 'Het alternatief is te kostbaar' (update)

De finish van de 4Mijl - maar nog zonder medaille
De finish van de 4Mijl - maar nog zonder medaille © RTV Noord
Wie de finish haalt bij de 4 Mijl komende zondag, krijgt geen medaille omgehangen. Ze zijn nog onderweg vanuit het Verre Oosten en niet op tijd in Groningen.
Waar doe je het voor? Dat je een sportieve prestatie levert, het gezelschap van duizenden medelopers en het voldane gevoel na afloop. Bij dat laatste hoort als afsluiting ook een medaille.
Die wordt echter niet uitgereikt. Zondag tenminste nog niet. Alle medailles liggen nog in een container op een schip dat nog op weg is.

Alternatief is te duur

Waar het schip zich nu bevindt, is onduidelijk. Zeker is wel dat de medailles niet op tijd in Groningen zijn. 'We waren hard op zoek naar een alternatief, maar dat is veel te kostbaar', zegt Johan Meijer van de organisatie van de 4 Mijl. Hij wijst op de problemen die wereldwijd spelen als het gaat om bevoorrading. 'Het hoort een beetje bij de tijd.'
We sturen ze op per post
Johan Meijer - organisatie 4 Mijl
Eva bereidt zich voor op de 4 Mijl

Medailles per post

'Maar we staan er wel zondag', zegt Meijer die daarmee aangeeft dat er verder niets mis is met de voorbereiding van het hardloopevenement. Dat de medailles niet direct na de finish kunnen worden uitgereikt, wil niet zeggen dat ze niet toch gegeven worden. 'We sturen ze op per post.'

Vier jaar geleden ging het bijna mis

Vier jaar geleden ging het bijna mis. Toen waren de medailles gestrand in een container in de haven van Rotterdam. Op het laatste moment kwam het eremetaal destijds toch nog op tijd in Groningen aan.

Inschrijven is nog mogelijk

Mensen die op het laatste moment besluiten dat ze toch nog willen meedoen kunnen zich nog inschrijven, er is nog plek. 'We zijn heel blij dat we kunnen lopen, dit is een beetje een tussenjaar', zegt Meijer. 'We gaan ervan uit dat we volgend jaar weer een volle bak hebben.'
Door de situatie was lang onduidelijk of de 4 Mijl dit jaar kon doorgaan, op 17 september ging het licht alsnog op groen.
Dit bericht is aangevuld met de informatie dat inschrijven nog mogelijk is