Bezuinigen in Midden-Groningen? Die traditie lijkt de gemeente achter zich te laten

Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand
Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand © RTV Noord \ Jeroen Willems
Het leek wel een traditie in Midden-Groningen. Elk jaar mocht de gemeenteraad er weer aan geloven: 'Waar kunnen we dit jaar weer een beetje op bezuinigen?' Vanaf volgend jaar lijkt de gemeente geen nieuwe bezuinigingsplannen te hoeven maken.
Toch is er nog één groot voorbehoud: de herijking van het gemeentefonds moet wel positiever uitpakken dan de huidige plannen.

In de afgelopen jaren in totaal 13 miljoen bezuinigd

De gemeente Midden-Groningen presenteerde vandaag de begroting van 2022. 'Ik ben blij dat we na jaren van forse financiële tegenslag nu een gezonde financiële situatie hebben met een begrotingsoverschot', zegt wethouder Erik Drenth.
Sinds het bestaan van de gemeente Midden-Groningen werd er elk jaar bezuinigd. In totaal al zo'n 13 miljoen. Sommige bezuinigingsrondes lagen politiek gevoelig.
In 2019 was het nog maar de vraag of coalitiepartij SP de bezuinigingen kon steunen. Vooral de bezuinigingen op de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg waren pijnpunten.

Extra geld voor eigen organisatie en openbaar groen

De begroting van 2022 laat wel zien dat de kosten in het sociaal domein oplopen. In totaal wordt dat uiteindelijk 2,3 miljoen euro in 2025. Overigens stijgen de kosten in de zorg ieder jaar. Daarnaast trekt de gemeente zo'n vier ton uit om te investeren in de gemeentelijke organisatie. Ook is er volgend jaar extra geld voor het onderhoud van openbaar groen, zo'n 4,5 ton.

Nog wel veel onduidelijkheid

Toch steekt de gemeente de vlag nog niet uit. Al een tijdje is er onduidelijkheid over de herverdeling van het gemeentefonds, zeg maar het geld wat de gemeente van het Rijk krijgt. Hoe die gelden precies verdeeld gaan worden is nog niet bekend. Eerder hebben noordelijke gemeenten aangegeven het niet eens te zijn met die verdeling. Toen zijn de plannen aangepast.
'De meest recente conceptversie liet voor Midden-Groningen een nadeel zien dat oploopt tot 3,5 miljoen euro', stelt de gemeente. 'Daarmee zou de ruimte die nu is ontstaan tenietgedaan worden'.