Instellingen

Polsbandjes bij uitgaan in Groninger binnenstad: 'Gaat niet veel uitmaken'

Een horecabezoeker krijgt een polsbandje om
Een horecabezoeker krijgt een polsbandje om © ANP
De gemeente Groningen gaat vanaf zaterdag in een deel van de Groninger binnenstad met polsbandjes werken.
Horecabezoekers hoeven hun coronapas dan maar één keer te laten zien, om vervolgens een bandje om krijgen.
De gemeente Groningen voert de maatregel in op verzoek van de Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. De branchevereniging pleitte hiervoor omdat het herhaaldelijk scannen van QR-codes bij bezoekers lange wachtrijen opleverde en er daardoor meer personeel nodig is.

Alleen in aangewezen gebied

De polsbandjes zijn op woensdag tot en met zaterdag te gebruiken bij de horeca in de Gelkingestraat, Grote Markt, Poelestraat en de Peperstraat.
De bandjes zijn alleen in dat gebied geldig; bij een bezoek aan een horecagelegenheid buiten die straten moet de QR-code opnieuw worden gescand. Iedere dag wordt er een nieuwe kleur polsbandje uitgegeven.
De polsbandjes zijn zaterdag vanaf 14.00 uur af te halen bij het horecacheckpoint op de Nieuwe Markt bij het Forum Groningen. Vanaf volgende week is het punt op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 uur tot 22.00 uur geopend.

'Nog steeds te druk'

'Ik gok dat het niet heel veel zal uitmaken', zegt kroegeigenaar Anita Makken van Bar Players in de Poelestraat over het invoeren van polsbandjes. 'Ik verwacht nog steeds lange rijen als de kroeg vol is, omdat je iedereen alsnog naar zijn of haar ID-kaart moet vragen.'
We hebben gewoon te veel horeca
Anita Makken - eigenaar Bar Players
Volgens haar is de enige optie om de drukte beter te kunnen spreiden teruggaan naar de oude situatie, zonder sluitingstijden. 'We hebben gewoon te veel horeca, je ziet nu dat omdat alles tegelijk dichtgaat, het gewoon te druk wordt op straat.'

Winschoten werkt er al mee

Veel andere Nederlandse steden kondigden al eerder aan met polsbandjes te gaan werken, zoals Rotterdam en Zwolle. In het uitgaansgebied op het Marktplein in Winschoten wordt ook al enige tijd met deze methode gewerkt.
Dit artikel is aangevuld met quotes van de eigenaresse van Bar Players.