50 uur werkstraf geëist voor aanrijden politiepaard bij boerenprotesten

Het moment waarop de trekker het politiepaard raakt
Het moment waarop de trekker het politiepaard raakt © Videostill
Chris G. uit Noordhorn, die verdacht wordt van het opzettelijk aanrijden van een politiepaard tijdens de boerenprotesten op 14 oktober 2019, hoorde vrijdag een werkstraf van 50 uur tegen zich eisen.
G. had die dag gewerkt op het land en kreeg tegen het einde van de middag een telefoontje vanaf het Martinikerkhof in de stad Groningen, waar boze boeren voor de deur van het provinciehuis stonden. Ze wilden dat de stikstofmaatregelen, bedoeld om het milieu te sparen, van tafel zouden gaan. Er stonden zo'n 600 trekkers op de Grote Markt.
G. had wel oren naar het protest. Ook hij was als jonge boer gefrustreerd over het beleid. Hij ging met zijn bemodderde klompen in de trekker naar de binnenstad. Het doel: het provinciehuis blokkeren.

Voet gleed van de rem

Zover is hij niet gekomen. G. werd op de Grote Markt tegengehouden door een blokkade. Een groepje agenten op paarden wilde voorkomen dat G., die stapvoets reed met zijn trekker, het Martinikerkhof in zou slaan. Een van de ruiters blokkeerde de doorgang.
Volgens G. wilde hij remmen maar gleed zijn voet van de rem, omdat zijn klompen glad waren van de modder. 'Het was niet mijn bedoeling om het paard aan te rijden', zegt hij. Hij raakte het paard tegen de rechterbil. Het paard stoof opzij, waardoor een hoef afbrokkelde. Ook een hoefijzer schoot los.

Dreigen met doorrijden

Dierenmishandeling, zo vindt het Openbaar Ministerie. Officier van justitie Eelco Jepkema gelooft niet dat G. per ongeluk het paard aanreed, omdat G. eerder ook al dreigde een politieauto plat te rijden als die niet aan de kant gezet zou worden. Bovendien zou de agent op het paard hem hebben horen dreigen met doorrijden.
Hij eist 50 uur werkstraf, omdat G. volgens hem opzettelijk het paard heeft verwond. Ook had hij bewust een risico genomen door met gladde klompen te gaan rijden.

Boerenprotesten liepen uit de hand

Tegen de stiefvader van G. werd gisteren 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. Twee agenten wilden na de aanrijding de trekker komen bekijken, die van de stiefvader is. Dat bezoekje liep uit de hand: Roel H. liet de agenten zijn huis niet verlaten en werd aangehouden vanwege gijzeling.
Tegen drie andere boeren die op 14 oktober meededen aan de protesten in Stad werden werkstraffen tot 100 uur geëist vanwege opruiing en vernieling van de deur van het provinciehuis.
'Ik heb dit niet zo gewild', zegt G. in zijn laatste woord. 'Als ik dit geweten had, was ik thuisgebleven.' De rechtbank doet op 28 oktober uitspraak.