Woningcorporatie verloot huizen in Westerkwartier onder starters

Deze woning in Grootegast is onderdeel van de proef
Deze woning in Grootegast is onderdeel van de proef © Makelaardij Reinette
Woningcorporatie Wold & Waard verloot zes voormalige sociale huurwoningen in het Westerkwartier. De winnaars mogen het huis overnemen voor de taxatiewaarde.
De woningen staan in Grootegast, Doezum en Sebaldeburen. De prijzen liggen onder de twee ton. De huizen zijn bedoeld voor starters die binding hebben met het Westerkwartier. Kopers moeten ervandaan komen, in de gemeente werken of er al wonen. Er geldt een zelfbewoningsplicht van drie jaar.

'Waar werken we nou eigenlijk aan mee?'

Het gaat om een proef. De corporatie ziet dat starters nauwelijks kans maken in de huidige woningmarkt, omdat er flink wordt overboden. ‘We vroegen ons af: waar werken we nou eigenlijk aan mee?’, zegt Anneli Bouckaert van Wold & Waard.
‘Het is best spannend. We hopen dat er doorstroming ontstaat. Als kinderen uit huis gaan, kunnen hun ouders bijvoorbeeld naar een kleinere woning’, aldus Bouckaert.

Gelijke kans

De verkoop gaat via makelaar Reinette Gjaltema uit Marum. Zij vindt de loting een goed initiatief. ‘Starters zijn nu elke keer zwaar teleurgesteld, omdat ze overboden worden door mensen met een dikkere portemonnee. Nu heeft iedereen een gelijke kans.’
De tweede woning in Grootegast uit de proef
De tweede woning in Grootegast uit de proef © Makelaardij Reinette
De werkwijze is niet helemaal nieuw in Groningen. Zo hanteert woningcorporatie Groninger Huis – actief in Midden-Groningen, Oldambt en Eemsdelta – een soortgelijk systeem.

Motivatiebrief

Groninger Huis bepaalt de vraagprijs aan de hand van de taxatiewaarde. Geïnteresseerden schrijven een motivatiebrief. De corporatie beoordeelt de brieven zonder te kijken naar de biedingen. Bij gelijke geschiktheid wordt er geloot.
Wold & Waard verkoopt de sociale huurwoningen om meerdere redenen. Met de opbrengst kunnen andere huizen worden opgeknapt of nieuwe worden gebouwd. Bovendien neemt de vraag naar sociale huurwoningen in sommige dorpen af.

Twee woningen Grootegast op Funda

Makelaar Gjaltema verwacht dat er veel interesse is voor de zes woningen. Om het behapbaar te houden, komen er wekelijks twee op huizensite Funda. Vandaag, vrijdag, zijn de twee woningen in Grootegast aan de beurt.
Het gaat om twee rijtjeshuizen uit de jaren zeventig in de Lijsterbesstraat. De vraagprijs is 165.000 euro. Eind deze maand verricht een notaris de loting.