Instellingen

Topfavoriete 4 Mijl gaat voor twee vliegen in één klap

4 Mijl winnares in 2018 en 2019 Eva Cherono
4 Mijl winnares in 2018 en 2019 Eva Cherono © Henk Elderman/RTV Noord

Er heerst vrijdagmorgen lichte paniek in het Mercure Hotel bij Martiniplaza in Groningen: Eva Cherono is zoek. De winnares van de laatste twee edities van de 4 Mijl van Groningen is eerder die ochtend gaan trainen.

De Keniaanse atlete weet op dat moment niet dat er om elf uur een 'meet en greet' gepland staat.

Waar ze precies uithangt weet Johan Meijer niet als de klok richting 11.00 uur tikt. Om haar te vinden, heeft de organisator een collega op pad gestuurd. Een kwartiertje later dan gepland, staat Cherono in de lobby van het hotel.

Stadspark

Ze werd opgepikt in het Stadspark en met de auto teruggebracht. 'Ik wist niet dat ik hier op tijd terug moest zijn. Er stond voor mij dacht ik alleen een training op het programma', zegt ze. Het is haar vergeven ,want ze wil zich optimaal voorbereiden op de 4 Mijl van Groningen. Daarvoor liep ze vrijdagochtend al elf kilometer.

Gunstig

Over haar doel is ze duidelijk: 'Ik wil zondag een nieuwe persoonlijk record lopen. En als het even kan een nieuw parcoursrecord. Ik hoop dat de weersomstandigheden zo zijn dat dat lukt.'

Wat het laatste betreft hoeft ze zich geen zorgen te maken. De weersverwachting is gunstig voor zondag met weinig wind en een graad of zeventien. Toevallig is haar persoonlijk record (19.14) ook het parcoursrecord. Ze slaat met een verbetering van haar beste tijd ooit twee vliegen in één klap.

Johan Meijer overhandigt Eva Cherono haar startnummer
Johan Meijer overhandigt Eva Cherono haar startnummer © Henk Elderman/RTV Noord

Rechte weg

Cherono won de 4 Mijl van Groningen in 2018 en 2019. De eindtijden van die races kan ze zonder moeite opsommen. Ze roemt vooral het traject van Haren naar de Vismarkt in Groningen.

Het is vooral zaak om de mannen zo lang mogelijk te blijven volgen
Eva Cherono - atlete

'Er zijn maar twee bochten, de rest is rechte weg.' typeert de topfavoriete de ruim zes kilometer. Het is niet de verwachting dat ze concurrentie krijgt. Wellicht dat haar 38-jarige landgenote Gichia Tabitha haar in de eerste kilometers op sleeptouw kan nemen. 'We gaan het zien. Ik start samen met de mannen. Het is vooral ook zaak om die zo lang mogelijk te blijven volgen.'

Terug naar Kenia

Cherono komt over twee weken in actie op de marathon van Valencia. In de tussenliggende periode blijft ze niet in Europa, maar keert terug naar haar thuisland Kenia. Zeer waarschijnlijk als drievoudig winnares van de 4 Mijl van Groningen. Ze zegt al toe dat ze volgend jaar weer van de partij is in haar jacht op vijf titels.

Net als Eliud Kipchoge. Haar landgenoot die vanaf 2004 de wedstrijd vijf keer op rij won. Ze kent hem niet persoonlijk, maar is wel heel benieuwd in welke jaren de huidig wereldrecordhouder op de marathon zijn successen behaalde in Groningen. Het typeert de 25-jarige atlete, die zelfs haar telefoonnummer geeft om de geschoten foto's en video's per WhatsApp te ontvangen. Ook daarvoor is de meet en greet bedoeld.

Vrijdagavond loopt ze een trainingsrondje van acht kilometer door het Stadspark. Zaterdag komen de andere internationale atleten aan in Groningen.