Asielzoekers Ter Apel slapen voor derde nacht op stoelen en veldbedden

De poort van het COA in Ter Apel (archief)
De poort van het COA in Ter Apel (archief) © Martijn Klungel/RTV Noord
Bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag voor de derde nacht op een rij mensen op veldbedden en stoelen geslapen.
Of dat er meer waren dan de twee voorgaande nachten kon een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet zeggen. In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden ter beschikking gesteld.

Druk op de asielopvang is groot

Hoe lang mensen mogelijk nog moeten slapen op veldbedden en stoelen in Ter Apel, durft de woordvoerster niet te zeggen. De druk op de asielopvang is zo groot dat het lastig blijft een slaapplek voor iedereen te vinden.
Het COA blijft druk op zoek naar andere opvangplekken. Daarvoor zijn ze onder meer in gesprek met gemeenten en ook met hotels en vakantieparken. Aanvankelijk leek het er op dat asielzoekers opgevangen zouden worden in vakantiepark Pagedal in Stadskanaal, maar dat is van de baan. Parkeigenaar Roompot bleek van niks te weten.
Donderdag werd bekend dat de noodopvang van de kazerne in Zoutkamp gebruikt wordt om het azc in Ter Apel te ontlasten. Die Afghanen die daar zaten, zijn naar een andere plek verhuisd.

Crisisnoodopvang 'zeer onwenselijk'

Met de zoektocht naar nieuwe opvangplekken hoopt het COA te voorkomen dat er crisisnoodopvang moet komen. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is, maar benadrukt wel dat dit 'zeer onwenselijk' is. Bij crisisopvang wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten.