Instellingen

Deze dag: Moeilijke tijden voor Veendam

Een volle tribune in het stadion van Veendam
Een volle tribune in het stadion van Veendam © RTV Noord
In 2013 kwam het einde voor Veendam, de roemruchte voetbalclub aan de Langeleegte. Zwart en geel had het in de jaren daarvoor al heel moeilijk gehad. De werkgroep ‘Behoud BV Veendam’ presenteerde op deze dag, 9 oktober 2003, plannen om een dag later voor een bomvolle Langeleegte te spelen tegen FC VVV.
Seizoenkaarthouders mochten daarom voor familie, vrienden en kennissen gratis kaarten afhalen. ‘En wie weet’, zei Greetje Reiziger van de werkgroep Behoud BV Veendam, ‘kopen ze dan weer een seizoenkaart.’ In vergelijking met het jaar ervoor is bijna de helft van de vaste supporters afgehaakt.
Hoofdsponsor Foto Kral stelt tweeduizend fototoestellen beschikbaar om de sfeer tijdens de wedstrijd vast te leggen. Een dweilorkest is ingehuurd. En supporter Harold Steenhuis zal een nieuw clublied ten gehore brengen.
In het Dagblad van het Noorden is op deze dag te lezen over geld dat onder supporters wordt ingezameld, om daarmee zoveel mogelijk Staatsloten voor de club te kopen. Een jaar eerder won het noodlijdende Fortuna Sittard op die manier een grote geldprijs. ‘Misschien hebben wij ook geluk, de jackpot staat aardig hoog’, hoopt Greetje Reiziger.
Ik bel Dick Heuvelman, sportjournalist in ruste, om naar zijn herinneringen rond die tijd te vragen. Hij lijkt sinds zijn pensionering drukker dan ooit. In voorbereiding op een groot naslagwerk over 70 jaar Betaald Voetbal in Groningen, dat in 2024 moet verschijnen, is hij uitgerekend in het jaar 2003 beland.
Er worden in Veendam dat jaar plannen gesmeed voor de bouw van een nieuw stadion tussen Zuidbroek en Gieten. Dat de vorm van een banaan moet krijgen. Zorgen over de toekomst zijn er weliswaar volop, maar weinigen twijfelen dan al aan het voortbestaan van de club.
Dat het uiteindelijk verkeerd is afgelopen doet Heuvelman nog altijd pijn: ‘als de gemeente een beetje soepel was geweest, was Veendam tot op de dag van vandaag een cultclub geworden.’ Uit de informatie die Dick me stuurt, blijkt dat Ronnie Pander tegen FC VVV op 10 oktober het hoogste cijfer van alle spelers krijgt, een 8. Hij maakt dan ook in blessuretijd de 3-2, waardoor Veendam voor het eerst dat seizoen wint. De elf wedstrijden daarvoor hadden drie gelijke spelletjes en acht nederlagen opgeleverd.
Onder trainer Jan Korte eindigt Veendam dat seizoen op plaats veertien in de eerste divisie. Toch scoort Ronald Hamming er lustig op los: hij maakt 21 doelpunten. Naar die wedstrijd tegen VVV komen rond de 4.200 toeschouwers kijken, een record dat jaar. Met dank aan allerlei speciale acties, aangekondigd op deze dag, 9 oktober 2003. Veenkoloniaal profvoetbal had het moeilijk, maar leek zeker levensvatbaar.