Gekte op Groningse huizenmarkt: torenhoge biedingen op een woonboerderij Noordwijk

De voorkant van het huis in Noordwijk
De voorkant van het huis in Noordwijk © Bruining en De Reus makelaars
De Groningse huizenmarkt staat op z’n kop. Wat betekent dat voor huizenzoekers, -verkopers en makelaars? RTV Noord krijgt een kijkje achter de schermen bij de verkoop van een woonboerderij in Noordwijk.
Vandaag deel 3 van de serie Gekte op de Groningse huizenmarkt. Deel 1 en deel 2 lees je hier.
Wim en Ursula worden met de minuut nieuwsgieriger. Ze weten dat makelaar Henk Wieland na vier kijkdagen een flink aantal biedingen heeft ontvangen op hun huis. Het stel is maandagochtend bij hem op kantoor in Leek om de vervolgstappen te bespreken.

Veertien kijkers doen een bod

Wieland neemt alle tijd om eerst de reacties van kijkers door te nemen die géén bod hebben uitgebracht. De woonkamer is te klein, het huis te donker en er moet nog te veel worden geklust. Dat zijn de meest voorkomende argumenten van de afhakers.
De woonkamer van het huis in Noordwijk
De woonkamer van het huis in Noordwijk © Bruining en De Reus makelaars
Veertien kijkers komen wél met een bod. Wieland bouwt de spanning op door onderaan te beginnen. Als Wim en Ursula denken dat ze alle biedingen hebben gezien, tovert de makelaar een brief tevoorschijn. ‘En toen kwam deze nog binnen’, zegt hij.

Strategie

De twee krijgen een document voorgeschoteld waarin een gezin uit Haarlem zich voorstelt. Zelfs hond Bruno is voor de gelegenheid gefotografeerd. Wim en Ursula zijn bovendien blij verrast door het bedrag dat de Haarlemmers voor hun huis over hebben: het hoogste bod, zonder voorbehoud van financiering.
‘Tussen het hoogste en laagste bod zit 170.000 euro. Zo extreem heb ik het niet eerder meegemaakt’, zegt Wieland. ‘Hoe voelt het voor jullie?’
De achtertuin van het huis in Noordwijk
De achtertuin van het huis in Noordwijk © Bruining en De Reus makelaars
Het stel twijfelt. Vooraf hebben ze een strategie vastgesteld. Na de kijkdagen mogen geïnteresseerden een openingsbod doen. Vervolgens belt makelaar Wieland hen op om te vragen of het om een eindbod gaat. Is dat niet het geval? Dan kunnen ze alsnog een tweede voorstel indienen.

Vragen om een eindbod

‘Moeten we niet meteen met het hoogste bod akkoord gaan? We zijn hier super tevreden mee’, zegt Wim. Wieland wil zijn belofte nakomen: de andere kijkers kunnen een eindbod doen. De twee laagste bieders blijven bij hun voorstel. De andere elf verhogen hun bod, maar het voorstel uit Haarlem blijft het aantrekkelijkst.
‘De vraag is: willen we de hoogste bieder ook om een eindbod vragen, met het risico dat hij zich terugtrekt?’, vraagt de makelaar.
Wim en Ursula besluiten de gok niet te wagen en gaan akkoord met het bod. Het stel geeft elkaar een high five om het te vieren. ‘Op zulke momenten waarschuw ik altijd’, zegt Wieland. ‘Het ziet er goed uit, maar de deal is pas rond als de koopaktes zijn getekend en de bedenktijd erop zit.’

De vlag kan uit in Haarlem

Anderhalve week later kan de vlag uit. De makelaar heeft Anouk en Daniël uit Haarlem laten weten dat de verkopers akkoord gaan met hun voorstel. De papieren zijn digitaal ondertekend en de drie dagen bedenktijd zitten erop.
Makelaar Henk Wieland plaatst het bord met 'verkocht' in de tuin
Makelaar Henk Wieland plaatst het bord met 'verkocht' in de tuin © Eigen foto
‘We zijn stomverbaasd en dolblij dat het is gelukt’, zegt Anouk. Voor de Haarlemmers komt een langgekoesterde wens uit: als twintigers droomden ze al van een huis op het platteland. Vanwege de geboorte van twee dochters en werk in de Randstad verdwenen die plannen in de ijskast. Maar nu de kinderen wat ouder zijn en ze genoeg hebben gespaard, willen ze toch de stap zetten.

Nog mooier dan op de foto's

Hun zoekgebied bestreek Drenthe, Friesland en Groningen. Het coulisselandschap in het zuidelijk Westerkwartier vinden ze prachtig. ‘Door de houtsingels is het een heel groene omgeving. Toen het huis op Funda kwam, zijn we er naartoe gereden. De plek was nog mooier dan op de foto’s’, zegt Anouk.
Het stel bemachtigt een plekje op een kijkdag en merkt daar dat er veel interesse is voor het huis. ‘We dachten dat we het vast niet konden krijgen, maar wilden wel een bod uitbrengen’, zegt Anouk.
Het buitenhuis in de tuin
Het buitenhuis in de tuin © Bruining en De Reus makelaars
Ze roepen hulp in van een makelaar. Die adviseert direct een maximaal bod neer te leggen, in de hoop dat het zo interessant is dat de verkopers meteen akkoord gaan. ‘Hij zei: het is best tricky om voorzichtig te beginnen. Stel dat iemand anders meteen hoog gaat zitten? Het bleek een geslaagde tactiek’, aldus Anouk.

Dankbaar

De kopers zijn ‘ontzettend dankbaar’ dat ze in februari – dan is de overdracht – naar Noordwijk verhuizen. ‘Wij zijn heel erg van de gemeenschapszin’, zegt Anouk. ‘We willen de buren graag ontmoeten en gaan op zoek naar verenigingen in de buurt voor onze hobby’s. We hebben er ontzettend veel zin in.’
Dit is het derde en laatste deel van de serie Gekte op de Groningse huizenmarkt. De verkoopprijs is bekend bij de redactie, maar om privacyredenen noemen we die niet.