Instellingen

Leek kan fluiten naar zaalinterland tegen wereldkampioen

© Henk Elderman / RTV Noord

Wereldkampioen zaalvoetbal Portugal komt niet naar Groningen voor een oefenwedstrijd tegen Nederland. Er zou twee keer gespeeld worden tegen de kersverse titelhouder in de voorbereiding op het EK Futsal in Nederland.

Groningen en Amsterdam zijn vanaf 19 januari de twee speelsteden.

Voetbalbond KNVB had twee locaties op het oog voor een oefenwedstrijd: Martiniplaza in Groningen en Sportcentrum Leek. Bondscoach Max Tjaden laat weten dat Martiniplaza niet beschikbaar is op 15 en 16 november.

Capaciteit

Het alternatief was Leek. Daar was wel ruimte op beide data, maar er moest wel het nodige aangepast worden. 'Om een interland van dit kaliber in Leek te kunnen spelen moet er te veel verbouwd worden. Dat zit hem met name in de capaciteit', geeft Tjaden als reden aan.

Hal niet vrijgegeven

De aanvraag van de KNVB om het interland te organiseren kwam binnen bij eredivisionist Leekster Eagles. De gemeente Westerkwartier wilde Albert Kuil van het Sportcentrum in Leek als verhuurder van de sporthallen de topsporthal vervolgens niet vrijgeven.

'Als je in het Westerkwartier zo'n wedstrijd kunt organiseren, moet je het niet laten. Het is nu tegen de wereldkampioen, maar het maakt me niet uit wie de tegenstander is. Eerder hebben we hier ook wel eens volleybal- en handbalinterlands gehad. Ik wil wel eens weten wat het beleid is van de gemeente. Ik ga een beetje pushen bij de wethouder om topsport binnen te halen. Uiteraard zonder de breedtesport uit het oog te verliezen', zegt Kuil.

Nieuwe vloer

De wedstrijd van het Nederlands zaalvoetbalteam tegen Portugal vinden nu plaats in Almere en in Zeist. Bij de eerste ontmoeting is wel publiek welkom. Het duel op de KNVB Campus in Zeist wordt achter gesloten deuren gespeeld. Daar ligt ook de nieuwe vloer waarop ook gespeeld wordt tijdens het Europees Kampioenschap.