Lonneke Uneken ook op de baan succesvol: brons op EK puntenkoers

De baan in Zwitserland
De baan in Zwitserland © ANP
Lonneke Uneken heeft bij haar debuut op het EK baanwielrennen verrassend een medaille gepakt. De Veendamse werd derde op het onderdeel puntenkoers.
Uneken kwam na honderd ronden uit op een totaal van 22 punten. Ze pakte samen met nog vier rensters een ronde voorsprong op het peloton. Uneken had zich daarvoor nog niet bemoeid met de tussensprints. Ze bleef de Litouwse Baleisyte in de strijd om het brons één punt voor.
De Russin Chatoentseva raapte de meeste punten op bij het duuronderdeel in het Zwitserse Grenchen. Het zilver ging naar de Belgische Shari Bossuyt.

'Altijd blijven rijden'

'Ik zat eigenlijk totaal niet lekker in de wedstrijd. Op sommige momenten had ik het lastig en zat op verkeerde momenten op de verkeerde plek. Uiteindelijk vind ik het goede moment en gaan we rond en eindig ik op het podium', legde Uneken uit voor de camera van de NOS. 'Er is één regel: Altijd blijven rijden. Dat heb ik vorige week wel geleerd in Parijs-Roubaix', voegde Uneken nog toe om haar succes te verklaren.
Het seizoen kan met deze medaille erbij niet meer stuk. Op de weg won de 21-jarige Uneken drie wedstrijden waaronder de slotetappe van de Healthy Ageing Tour op de VAM-berg.
Het was voor Nederland de negende medaille bij het EK baanwielrennen. De Nederlandse afvaardiging is koploper in het medailleklassement met in totaal negen podiumplaatsen. De selectie bestaat uit een mix van ervaren en talentvolle wielrenners.