Duurzaamheidssubsidie voor gedupeerde Groningers wordt opnieuw verlengd

De waardevermeerderingsregeling is een goedmakertje voor de stroperige afhandeling van aardbevingsschade
De waardevermeerderingsregeling is een goedmakertje voor de stroperige afhandeling van aardbevingsschade © Flickr / Maarten Breet (creative commons) / Jos Schuurman (FPS)
Het demissionaire kabinet trekt zestig miljoen euro extra uit, zodat gedupeerden van de gaswinning in onze provincie aanspraak kunnen maken op subsidie voor het verduurzamen van hun woning. Dat meldt minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.
Deze waardevermeerderingsregeling werd in 2017 ingesteld als goedmakertje voor de stroperige afhandeling van de aardbevingsschade. Bewoners die voor minstens duizend euro schade hebben, kunnen een bedrag van maximaal vierduizend euro besteden aan bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp of andere energiebesparende maatregelen.

Budget op

Er was in totaal ruim 89 miljoen euro voor beschikbaar. Voor dit jaar was het subsidieplafond aanvankelijk 21 miljoen euro, maar door een onverwacht groot aantal aanvragen was dat geld in april al op.
Het kabinet besloot toen de regeling te verlengen tot en met oktober en daar veertig miljoen euro voor uit te trekken. Maar nu de bodem weer in zicht komt, zit er nog altijd geen nieuw kabinet dat kan beslissen over de toekomst van de regeling. Daarom is opnieuw besloten de bestaande regeling te verlengen. Dat kost nog eens zestig miljoen euro.