Met polsbandje de horeca in: 'Het lijkt me wel handig'

Uitgaanspubliek in Groningen kan zaterdag voor het eerst gebruik maken van een polsbandje dat geldt als coronabewijs. Op twee plekken in de binnenstad kunnen belangstellenden met hun QR-code zo'n bandje halen.

Snel kunnen plassen

De eerste aanvragers zijn geen jongeren of studenten. 'Ik ben gewoon een middag aan het shoppen, maar ik moet regelmaat naar het toilet. Daarom heb ik even zo'n bandje; dat is wat makkelijker', vertelt een wat oudere man.
De polbandjeskraam
De polbandjeskraam © Eva Hulscher/RTV Noord
Wie zo'n bandje heeft hoeft aan de deur geen QR-code en legitimatie meer te laten zien. Groningen volgt daarmee het voorbeeld van enkele andere steden. Het moet het voor de horeca makkelijker maken om de coronacontrole toe te passen, waardoor het uitgaanspubliek minder in de rij hoeft te staan.

Ook horecaman haalt bandje

Sil Doeksen van De Drie Gezusters meldt zich als één van de eersten bij de kraam op de Grote Markt. 'Zo kan ik al onze gasten laten zien welk bandje ze moeten hebben. Het is een stap in de goede richting en een goed initiatief van de gemeente, maar graag zou ik willen dat we alle maatregelen achter ons konden laten.'
Sil Doeksen haalt polsbandje
Sil Doeksen haalt polsbandje
Na hem komt een stelletje. Ook zij tonen hun QR-code en legitimatie in ruil voor een bandje dat de hele dag geldig is. 'We gaan vanavond uit, dus het leek me handig om te hebben. We zijn al heel lang niet meer uit geweest. We waren hier toevallig en dachten: handig', vertelt een vrouw.

Niet elke wc-ganger scannen

Handig, zo denkt Jelmer Roosma van Blokes in de Poelestraat er ook over. 'Mensen zitten op het terras en die hoef je niet te controleren, maar die kunnen soms naar binnen lopen om naar de wc te gaan en dan moet je wel checken. Het maakt het ons wel makkelijker om alleen maar even naar de pols te krijgen.'
Een QR-code levert een bandje op
Een QR-code levert een bandje op © Eva Hulscher/RTV Noord
Mirjam Jager van Grand Café Time Out ziet er ook wel wat in. 'Vooral hier in het smallere deel van de Poelestraat en in de Peperstraat is het kneiterdruk en staan ze schouder aan schouder boven op elkaar. Mensen moeten gewoon wachten voordat ze naar binnen kunnen, dus als ze dat polsbandje al hebben dan zorgt dat voor meer snelheid aan de deur. Dat is alleen maar bevorderlijk denk ik.'

Nieuwsgierig hoe het werkt

Ondertussen komen twee vriendinnen een bandje halen voor vanavond. 'We zijn aan het winkelen en we gaan vast even wat eten, dus dan willen we gewoon gebruik maken van van alles. Ik weet dat het bandje in omloop is in verschillende steden, dus ik wil eventjes kijken of het leuk is en hoe men erop reageert.'
Uitgaanspubliek kan op de Nieuwe Markt en de Grote Markt een polsbandje halen. Volgend weekend is alleen de kraam op de Nieuwe Markt open, die op de Grote Markt moet wijken voor een evenement.
Het polsbandje is geldig in de Poelestraat, Peperstraat, Gelkingestraat en op de Grote Markt. Elke dag heeft een eigen kleur bandje, zodat daarmee niet kan worden gefraudeerd.