Rode Kruis bezorgd over noodopvang vluchtelingen: 'Kritische grens wordt snel bereikt'

Een familielid brengt kleding en andere benodigdheden naar Afghaanse vluchtelingen in Zoutkamp
Een familielid brengt kleding en andere benodigdheden naar Afghaanse vluchtelingen in Zoutkamp © ANP
De opvang van vluchtelingen in Nederland dreigt volgens het Rode Kruis door een 'humane ondergrens' te zakken. Onder meer in Ter Apel is het zo druk dat asielzoekers op stoelen en veldbedden moeten slapen.
Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van de noodopvang en het gebrek aan aanvullende opvanglocaties, meldt de NOS.

Onveilige situaties in opvanglocaties

Volgens de hulporganisatie is er nauwelijks meer aandacht voor essentiële basisbehoeften.
'Het ontbreekt kwetsbare mensen straks aan essentiële toegang tot medische zorg, er ontstaan onveilige situaties doordat mannen, vrouwen en kinderen in grote ruimtes moeten verblijven en er is geen aandacht voor psychosociale ondersteuning voor getraumatiseerde mensen', stelt de hulporganisatie.

Asielzoekers slapen op stoelen

Het Rode Kruis ondersteunt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sinds kort bij het opvangen van mensen die in Nederland aankomen. De laatste tijd ging het bijvoorbeeld om Afghanen die hun land zijn ontvlucht na de machtsovername door de Taliban.
Directeur Marieke van Schaik zegt dat 'een kritische grens in de noodopvang van vluchtelingen nu snel wordt bereikt'. De COA-locaties zijn overvol. In Ter Apel slapen asielzoekers al dagenlang op veldbedden en stoelen.
In de nacht van donderdag op vrijdag vonden daar ongeregeldheden plaats. Een groep van tientallen mensen veroorzaakte onrust. De politie arresteerde uiteindelijk vijf mensen. Ook de Mobiele Eenheid kwam ter plaatse.

Nog 11.000 statushouders in azc's

Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie bevestigde de problemen afgelopen woensdag. Ze benadrukte dat 11.000 zogenoemde statushouders nog in asielzoekerscentra zitten, terwijl ze eigenlijk daar al weg zouden moeten zijn. 'Dat maakt het lastig om nieuwe mensen op te vangen.' Volgens haar is het systeem niet vastgelopen, maar is er sprake van een piek.
Van Schaik zegt nu dat 'mensen niet gedurende lange tijd in hallen op veldbedden kunnen slapen zonder enige vorm van privacy'. Ook waarschuwt ze voor de risico's van verplaatsingen van mensen van de ene naar de andere locatie.

Veiligheid van kinderen in het geding

Vooral voor kinderen is het steeds verhuizen schadelijk, stelt ze. 'Hun veiligheid kan daarbij onvoldoende worden gewaarborgd wanneer grote groepen mensen bij elkaar worden gebracht. Er is nu alleen aandacht voor hoe we mensen kunnen onderbrengen. We moeten echt stappen zetten voor een humane opvang in deze situatie.'