Instellingen

Olympische droom ijshockeyster Dijkema spat onverwachts uiteen: 'Je wilt zó graag'

Marée Dijkema heeft de puck in bezit voor Nederland
Marée Dijkema heeft de puck in bezit voor Nederland © Mats Bekkevold

Flink teleurgesteld keren de Nederlandse ijshockeyvrouwen maandag terug naar Nederland, nadat zondag de kans om uit te komen op de Olympische Spelen werd misgelopen door een nederlaag tegen Polen.

De Groningse Marée Dijkema blikt erop terug tijdens een tussenstop op het vliegveld van Warschau.

'We hadden het anders verwacht en het had ook anders gekund. Het is heel zuur', vertelt ze. Vooraf wist het team al dat de wedstrijd tegen Polen cruciaal zou worden. Tegen Mexico en Turkije werd zoals verwacht met ruime cijfers gewonnen bij het pré-OKT voor Peking. En ook tegen de Poolse vrouwen leek er halverwege de derde periode geen vuiltje aan de lucht.

Ik ben vooral boos omdat we meer kwaliteit hebben dan Polen
Marée Dijkema - IJshockeyinternational

Veel straffen

Op dat moment scoorde Dijkema na een mooie aanval de 2-0 voor Oranje. Maar vijf minuten later waren de rollen compleet omgedraaid en stond het 3-2 voor Polen.

'We hadden na die 2-0 het gevoel dat het niet meer mis kon gaan. Aan de andere kant gaf Polen niet op. Ook niet na de 2-0 achterstand. Maar we maakten kleine fouten en kregen de hele wedstrijd door veel straffen en speelden daardoor vaak met een man minder. Dat kost natuurlijk wel energie. Al met al heb ik nooit het gevoel gehad dat we zouden verliezen. Vooraf denk je stiekem dat je wel gaat winnen', analyseert Dijkema de onthutsende nederlaag.

Tranen bedwingen

In de kleedkamer vloeiden er tranen bij een een aantal speelsters na de gemiste kans om zich te plaatsen voor het definitieve kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Dijkema kon haar tranen bedwingen:

'Iedereen reageert natuurlijk anders als je op zo'n manier verliest. Ik ben dan vooral boos op mezelf, omdat ik besefte dat we meer kwaliteit hebben dan de tegenstander. Tranen heb ik niet zo snel. Ik kan de teleurstelling best wel goed verwerken, maar je wilt zó graag'.

Bizarre nederlaag

Bij terugkomst in Nederland stapt Dijkema meteen in het vliegtuig naar Zweden. Daar speelt ze in de competitie voor SDE uit Stockholm in de hoogste divisie. De competitie is inmiddels zes speelronden onderweg.

Voor haar club zal ze zich ondanks de flinke deceptie met Oranje blijven inzetten, maar de gedachten zullen nog wel met enige regelmaat teruggaan naar de bizarre nederlaag tegen Polen, dat over drie weken wél mag strijden voor een Olympisch ticket. 'Daar hadden wij graag willen staan.'