Overvol aanmeldcentrum Ter Apel in strijd met vergunning gemeente

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Er verblijven te veel asielzoekers in de noodopvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De gemeente Westerwolde eist dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maatregelen neemt.
Afspraak is dat er maximaal 125 asielzoekers in de noodopvang verblijven. Verspreid rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel staan grote witte tenten die als noodopvang dienen. Asielzoekers gaan daar naartoe als ze nog niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Na 18.00 uur is het aanmeldcentrum gesloten en moeten ze wachten tot de volgende dag.

Afgelopen dagen meer plekken bezet dan toegestaan

De afgelopen dagen zijn die tenten meer dan vol en de asielzoekers slapen op veldbedden of stoelen. Eind vorige week leidde het tot onrust. Het liep zo uit de hand, dat de politie er zowel donderdag- als vrijdagnacht aan te pas moest komen om de orde te herstellen. Acht mensen zijn toen aangehouden.
Hoeveel asielzoekers er precies verbleven de afgelopen dagen? Exacte getallen zijn niet bekendgemaakt, maar uit navraag bij de gemeente Westerwolde blijkt dat het in ieder geval meer dan 125 per nacht zijn.

Situatie vorige week is 'niet conform afspraak'

Incidenteel mag dat ‘om te voorkomen dat groepen gaan zwerven’, stelt woordvoerder Kasper Schomaker van de gemeente Westerwolde. Maar hij noemt de situatie van vorige week ‘niet conform de afspraak’.
‘De gemeente heeft het COA hier ook op aangesproken’, aldus Schomaker. Ook zijn er maatregelen geëist: ‘We zien nu toe op een gecontroleerde afbouw om weer binnen de gemaakte afspraken te komen’, stelt de woordvoerder.
Ook het COA bevestigt dit: ‘We spreken met de gemeente om weer uit deze situatie te komen’, laat een woordvoerder weten. Hoe die ‘afbouw’ er precies uit gaat zien is niet bekend.

'Lokaal kunnen wij het niet meer aan'

Raadsleden hebben inmiddels hun zorgen geuit over de situatie. Ter Apeler raadsleden Klaas Buigel (VVD) en Paul Timmermans (Lijst Timmermans) hebben een brief opgesteld met de strekking: ‘Lokaal kunnen wij het niet meer aan’. De twee partijen maken zich zorgen over het hoge aantal aanmeldingen.
Een oplossing zou extra opvangplekken zijn. In de brief doen ze daarom een oproep aan de landelijke politiek. 'In Den Haag staat nog wel een groot gebouw van een ministerie leeg’, stelt Buigel.